27.03.2023.

15:50

Foto: Printscreen Twitter

Planeta

(VIDEO) TOPI LJUDSKO MESO I PROŽDIRE ORUŽJE! Na Ukrajince doleteo PAKAO sa neba, Rusi STRAVIČNIM projektilima RAZORILI položaje Kijeva!

"Borbeni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije nastavljaju da napadaju ciljeve otkrivene izviđanjem u Avdejevki“, navodi se u izveštaju.

Dodaje se da su „neprijateljske mete na deponiji u Avdejevci pogođene zapaljivom municijom“.

Ranije je objavljeno da se Oružane snage Ukrajine spremaju za gubitak Avdejevke. 

Zabeleženo je da ukrajinska vojska isključuje mobilne komunikacije u gradu kako bi sprečila lokalno stanovništvo da obaveštava Oružane snage Rusije o kretanju i položajima Oružanih snaga Ukrajine.

Takođe je precizirano da se iz Avdejevke izvode komunalne službe i stanovništvu je savetovano da se evakuiše.

Glavne karakteristike zapaljivih projektila

Zapaljivi projektil daljinskog dejstva se sastoji od tela, glave zavrtnja, elemenata za paljenje (metalne školjke punjene zapaljivim materijama), dijafragme, udarnog punjenja i daljinskog detonatora (cevi). U letu, snaga vatre iz detonatora nakon određenog vremenskog perioda zapaljuje elemente

Barutni gasovi punjenja otkidaju glavu i izbacuju zapaljive elemente velikom brzinom (temperatura sagorevanja do 3000 °C).

Dejstvo zapaljivog projektila je slično vatrometu. Kada projektil pukne u vazduhu, iz njega izlete mnoge male svetle čestice koje polako padaju na zemlju.

Najzastupljenije zapaljive supstance na bazi naftnih derivata su napalmi. Dobijaju se dodavanjem tečnom gorivu, najčešće benzinu. Napalmi imaju sposobnost da se lako zapale i zagreju do temperature od 1200ºS. Padajući na zemlju, lepe se za površine raznih predmeta, sagorevaju sa pristupom kiseoniku i teško se gase.