28.03.2023.

14:30

Foto: Tanjug/AP

Planeta

VAGNEROVCI KREĆU KA NOVOJ METI! Ukrajinci potvrdili najgore SUMNJE, specijalci prave PAKAO Kijevu, čeka se OSTATAK grupe, a onda...

To dolazi nakon što je britansko ministarstvo odbrane danas izvestilo da je „maginalni napredak“ oko Avdejevke došao po „cenu velikih gubitaka u oklopnim vozilima“ za Moskvu.

Institut za proučavanje rata citirao je ukrajinske odbrambene snage  da „ukrajinski obaveštajci predviđaju da bi se Vagner mogao pojaviti u pravcu Avdijevke“.

Dodaje se da se u čituljama Vagnerovih boraca takođe navodi smrt u Avdejevki.

- Ruski korisnik je na društvenim mrežama 26. marta objavio  čitulju u kojoj je objavio smrt borca Vagner grupe Jevgenija Malgotina u Avdejevki 20. marta. Izgleda da je Malgotin bio iskusan borac i verovatno je bio veoma dobro obučen vojnik, angažovan u Vagnerovim snagama za specijalne operacije. Iako veliki broj grupe Vagner čine osuđenici, oni su uglavnom angažovani za operacije u blizini Bahmuta, a verovatno postoji i kontingent kvalitetnijih trupa na različitim lokacijama u Ukrajini - piše u izveštaju Instituta.

Avdejevka se nalazi oko 88 kilometara južno od opkoljenog grada Bahmuta – koji je već mesecima u fokusu Rusije u regionu Donjecka – i nalazi se 5 kilometara severno od grada Donjecka. Smatra se da je oko 3.000 ljudi ostalo u Avdejevki, koja se suočava sa nemilosrdnim bombardovanjem i napredovanjem ruskih trupa u poslednjih nekoliko nedelja. Ovo je primoralo Ukrajinu da juče zatvori tu oblast za civile.

Grad trenutno liči na "post-apokaliptičku" pustoš, a neki strahuju da bi uskoro mogao postati "drugi Bahmut".

Informer

Avdejevka je na prvoj liniji rusko-ukrajinskog rata od 2015. godine. 2017. godine izbila je bitka na tom području između proruskih boraca u Donjeckoj Narodnoj Republici i ukrajinskih branilaca. To je trajalo šest dana i rezultiralo je prekidom vatre, ali se područje nije vratilo u mirno stanje, a borbe na niskom nivou su se nastavile godinama.

Međutim, ponovni napad je usledio sa početkom rata u februaru 2022. Taj grad ima stratešku vrednost zbog svoje lokacije i rešenosti Rusije da preuzme kontrolu nad celim regionom Donbasa.