30.03.2023.

00:15

Foto: NASA

Planeta

NIJE DOBRO, SPREMITE SE! Iz ogromne RUPE na Suncu nešto JURI KA ZEMLJI, izdato UPOZORENJE za celu planetu, kada ovo krene...

Ove nedelje, NASA astronomi su uočili zjapeće, crno područje na Suncu. Takozvana "koronalna rupa" izgleda kao da je neko probušio rupu kroz našu zvezdu, a njen izgled je podstakao NOAA (američku agenciju za okeane i atmosferu) da izda upozorenje za geomagnetne oluje.

„Rupa“ zapravo nije rupa, već je velika oblast koja je mnogo hladnija od ostatka Sunca, zbog čega izgleda crno. Kako je NOAA objasnila u svom upozorenju u sredu, očekivalo se da će dinamika koronalne rupe ubrzati solarne vetrove, pa je agencija upozorila na manje do umerene geomagnetne oluje kao rezultat, koje potpadaju pod klasifikacije G1 i G2 ( na skali koja ide sve do G5).

Ova koronalna rupa je stvarno masivna. Prema Insajderu, 20-30 puta je veća od Zemlje. „Trenutna koronalna rupa ima oko 300.000 do 400.000 kilometara u prečniku“, rekao je Aleks Jang iz NASA Godardovog odeljenja za heliofizičku nauku. "To je oko 20-30 Zemlja poređanih jedna uz drugu."

Informer

Važno je da nema razloga za brigu kada je u pitanju koronalna rupa koja se pojavljuje na Suncu. Zapanjujuće je za pogledati, i na sreću, to je sve što će većina nas moći da kaže.

Međutim, druge aktivnosti na Suncu nisu tako benigne. U petak je Zemlju pogodila iznenađujuća "ozbiljna" geomagnetna oluja G4 zbog izbacivanja koronalne mase - kada Sunce uđe u Sunčev sistem sa delom svog magnetnog polja i plazme. Očekivalo se da će oluja uticati na rad svemirskih letelica i možda dovesti do "široko rasprostranjenih" problema sa kontrolom napona u energetskim mrežama na planeti.

Sunce prolazi kroz 11-godišnje cikluse aktivnosti i trenutno je u aktivnoj fazi. Prošlog meseca, naučnici su primetili nešto što nikada ranije nismo videli: komad sunčeve plazme se otkinuo i počeo da se vrti poput ogromnog polarnog vrtloga. Kao i koronalna rupa, ovaj događaj nije predstavljao nikakav rizik, već je bio samo prilika da se sazna više o zvezdi koja je negovala život na našoj planeti.