• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.03.2023

12:10

PENTAGON PROGOVORIO O VANZEMALJCIMA! Teleskop uhvatio MISTERIOZNI objekat, JEZIVA sličnost sa veštačkim SATELITOM! "Možda su već ovde, proučavaju nas..."

Reuters/AP

Vesti

PENTAGON PROGOVORIO O VANZEMALJCIMA! Teleskop uhvatio MISTERIOZNI objekat, JEZIVA sličnost sa veštačkim SATELITOM! "Možda su već ovde, proučavaju nas..."

Podeli vest

Zvaničnici Pentagona saopštili su, u nacrtu dokumenta od prošle nedelje, da vanzemaljci možda posećuju Sunčev sistem i šalju manje sonde radi ispitivanja, kao što to NASA radi kada istražuje planete.

U nacrtu istraživačkog izveštaja, koji su napisali Šon Kirkpatrik, direktor Pentagonove Kancelarije za rešavanje anomalija na svim domenima (AARO) i Ejbraham Loub, direktor astonomskog odeljenja pri univerztetu Harvard, navodi se da bi veštački međuzvezdani objekat potencijalno mogao da šalje brojne male sonde tokom leta pored Zemlje.

"Ta operacija nije mnogo različita od misija NASA. Te takozvane 'semenke maslačka' mogu biti odvojene od matične letelice gravitacionom silom Sunca ili sposobnošću manevrisanja", naveli su eksperti", preneo je "Njujork post".

AARO je formiran u julu 2022. godine i odgovoran je za praćenje objekata na nebu, pod zemljom i u svemiru, a potencijalno i objekata koji se mogu kretati od jedne stvarnosti ka drugoj. Kongres SAD je 2005. godine zadužio NASA da pronađe 90 odsto svih objekata u blizini Zemlje koj su veći od 140 metara, nakon čega su stvoreni Pan-STARRS teleskopi.

Neobičan međuzvezdani objekat

Oktobra 2017. godine, Pan-STARRS su otkrili neobičan međuzvezdani objekat koji je kasnije nazvan Oumuamua, ili na havajskom - skaut. Objekat je bio u obliku cigare, delovao je ravno i išao je od Sunca, a nije pokazivao trag, što je neke naučnike nateralo da pomisle da je veštački.

Foto: AP/Photo

Tri godine kasnije otkriven je još jedan objekat koji nije ostavljao "rep". U izveštaju se takođe kaže da šest meseci pre nego što je Oumuamua najbliže prišao Zemlji, međuzvezdani meteor širine oko metar pao je na Zemlju, a imao je sličan oblik kao Oumuamua.

"Uz dobar dizajn, tako male sonde mogu da dođu do Zemlje ili nekog solarnog sistema radi istraživanja, dok matični brod prolazi pored na razdaljini otprilke kao Zemlja-Sunce, kao što je to bio slučaj sa Oumuamuom. Astronomi ne mogu da otkriju mini sonde jer ne reflektuju mnog sunčevog svetla da bi ih teleskopi primetili", dodali su autori.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija