04.04.2023.

11:49

Foto: Reuters/AP

Planeta

BELORUSIJA MOŽE DA IZVODI NUKLEARNE UDARE! Šojgu ulio strah u kosti Zapadu! "Jurišni avioni su spremni..."

- Operativno-taktički raketni sistem Iskander-M je predat Oružanim snagama Belorusije. Može da koristi i konvencionalne i nuklearne rakete. Od 3. aprila na jednom od ruskih poligona počela je obuka beloruskih posada kako da ga koriste za zaštitu Savezne države - rekao je ruski ministar odbrane.

Deo jurišne avijacije Belorusije naoružan je oružjem sa nuklearnim punjenjem, rekao je Šojgu.

- Deo beloruskih aviona, jurišne avijacije, dobili su mogućnost da gađaju neprijateljske ciljeve nuklearnim oružjem - rekao je on tokom konferencijskog poziva u vojnom odeljenju.

Kako je naglasio šef Ministarstva odbrane, to se radi kao odgovor na povećanje borbene gotovosti kombinovanih snaga NATO-a i intenziviranja izviđačke aktivnosti alijanse u blizini granica Rusije i Belorusije.

Šojgu je saopštio da Sjedinjene Države razmatraju slanje ATACMS taktičkih raketa dometa do 300 kilometara i lovaca F-16 Ukrajini. On je rekao da Oružane snage Rusije uništavaju zapadno oružje u Ukrajini kako na borbenim položajima, tako i fazi transporta-

Ruski ministar odbrane je takođe istakao i efikasnost preciznih raketnih udara u Ukrajini.

- Izvodimo visokoprecizne udare po ukrajinskim vojnim objektima. Kao rezultat toga, poremećena je proizvodnja jednog broja naoružanja, kao i snabdevanje Oružanih snaga Ukrajine municijom i gorivom - rekao je Šojgu.