04.04.2023.

12:20

Foto: printscreen

Planeta

MAKRON IMA ZADATAK DA PRATI KAKO ĆE SI REAGOVATI KADA MU SPOMENU PUTINOV POTEZ... Šefica EK i predsednik Francuske stižu u Peking, odande su već poslali poruku: NEKA POKAŽU...


- Spremni smo za dijalog i kontakte sa evropskom stranom o političkom rešenju ukrajinskog sukoba - rekla je ona na brifingu, komentarišući izjavu šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen o potrebi da Kina odigra konstruktivnu ulogu u rešavanju ovog problema.

Kineski diplomata je podsetio da Kina nije strana u ukrajinskom sukobu.

- Nadamo se da će EU pokazati stratešku nezavisnost i političku mudrost - dodala je ona.

Mao Ning je naglasila da Peking čvrsto podržava mirovni proces u Ukrajini i da ga aktivno promoviše. Ona je takođe izrazila nadu da će EU preduzeti korake koji će pomoći očuvanju dugoročne stabilnosti u regionu.

Francuski predsednik Emanuel Makron otputovaće u Peking na trodnevno putovanje dok se Evropska unija bori sa svojom željom da ostvari ekonomske interese sa Kinom, istovremeno odvraćajući kineskog lidera Si Đinpinga od produbljivanja veza sa Rusijom.

Informer

Emanuel Makron

Kako je Ursula fon der Lajen rekla u intervjuu za Fajnenšel tajms u utorak, Peking mora da igra konstruktivnu ulogu u rešavanju sukoba u Ukrajini. Ona je pojasnila da je EU „zabrinuta zbog prijateljstva (Kine) sa Rusijom“.

Predsednica EK pokušaće u Pekingu da uspostavi ravnotežu između geopolitičkih ciljeva EU i njenih ekonomskih ambicija povezanih sa Kinom. Očekuje se da će pozvati Kinu da podstakne Rusiju da radi na prekidu vatre u Ukrajini i natera Moskvu da se uzdrži od eskalacije svoje retorike o nuklearnom oružju.

Međutim, evropski hod po konopcu postaje sve teži, posebno pošto invazija Moskve na Ukrajinu i pozicija Pekinga prema ratu – uključujući poteze Kine da se pojavi kao posrednik u miru u sukobu – preoblikuju veze Brisela sa Pekingom, ocenjuje Radio slobodna Evropa.

Informer

Ursula fon der Lajen

"Sistemski suparnik"

Ova promena se odrazila u govoru fon der Lajen od 30. marta u kojem je pozvala na preispitivanje odnosa EU bloka sa Kinom i upozorila da "ne možemo zatvoriti oči pred činjenicom da Kina nije samo ekonomski partner, već i sistemski suparnik."

Makron, u međuvremenu, nastoji da svojim razgovorima sa Sijem doda ličniji pečat u sklopu ambicioznog diplomatskog napora da se stvori distanca između Sija i ruskog predsednika Vladimira Putina – koji je nedavno bio domaćin kineskom lideru u raskošnoj državnoj poseti.

Govoreći uoči posete Pekingu, Makron je rekao da je njegov cilj da "pokuša da uključi Kinu što je više moguće kako bi izvršila pritisak na Rusiju" o temama kao što je nuklearno oružje, a saradnici su rekli da će Makron pokušati da proceni Sijevu reakciju na prebacivanje ruskih nuklearnih projektila u Belorusiji.

Danas se u Pekingu očekuje dolazak predsednika Francuske Emanuela Makrona i evropske šefice diplomatije Ursule fon der Lajen.