10.04.2023.

08:48

Foto: Reuters

Planeta

CNN: AMERIKANCI ŠPIJUNIRALI ZELENSKOG! Panika u Kijevu, otkriveno ŠTA je lider Ukrajine radio na POČETKU RATA, zbog OVOG mu ne veruju?!

- Jedan dokument otkriva (informacije da) SAD špijuniraju Zelenskog - navodi se u saopštenju kanala.

Kako prenosi CNN, izvor blizak Zelenskom nije iznenađen ovakvom situacijom i nazvao ju je „očekivanom“. Napominje se da su ukrajinski zvaničnici duboko razočarani curenjem informacija.

Kako prenosi američki kanal, obaveštajni izveštaj zasnovan na podacima elektronskih obaveštajnih službi kaže da je Zelenski krajem februara „predložio udare na mesta razmeštaja ruskih trupa u Rostovskoj oblasti“ pomoću bespilotnih letelica, pošto Ukrajina nema dalekometno oružje koje može dostići takav domet.

Prema CNN-u, primljeni obaveštajni podaci mogu da objasne javne izjave Sjedinjenih Država o njihovoj nevoljnosti da Ukrajini daju oružje dugog dometa, zbog straha da će ga Kijev upotrebiti za napad na ciljeve unutar teritorije Ruske Federacije .

S tim u vezi, u drugom obaveštajnom izveštaju se kaže da bi Kina mogla da iskoristi ukrajinske udare na ciljeve duboko u Rusiji „kao priliku da postavi NATO kao agresora i da može povećati svoju pomoć Rusiji ako oceni da su napadi značajni“.

Ovaj bezbednosni proboj podataka smatra se jednim od najopasnijih još od 2013. godine, kada se više od 700.000 dokumenata, video snimaka i diplomatskih depeša pojavilo na sajtu Vikiliks.