• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.04.2023

08:18

RUSI SU SAMO OVO ČEKALI! Ukrajina uskoro ostaje bez KLJUČNOG naoružanja, tajni dokumenti OTKRILI sve, Kijev moli Zapad za HITNU pomoć, ali....

Reuters/AP

Vesti

RUSI SU SAMO OVO ČEKALI! Ukrajina uskoro ostaje bez KLJUČNOG naoružanja, tajni dokumenti OTKRILI sve, Kijev moli Zapad za HITNU pomoć, ali....

Podeli vest

Ukrajinska protivvazdušna odbrana mogla bi da ostane bez raketa i municije u svega nekoliko nedelja, navedeno je u tajnim dokumentima Pentagona od februara, koji su procureli u javnost, preneo je "Gardijan".

U jednom od dokumenata od 23. februara, koji ima oznaku "poverljivo", do detalja se navodi kako će ukrajinski PVO sistem S-300 potpuno utihnuti do 2. maja, ukoliko nastavi istim tempom da bude korišće. Autentičnost Pentagonovih dokumenata nije potvrđena.

U saopštenju od nedelje, iz Pentagona su poručili da proveravaju verodostojnost fotografisanih dokumenata koji "deluju da sadrže vrlo osetljiv materijal".

Ruski lovci i bombarderi sve više napadaju

Ukrajinski protivvazdušni sistem Buk, na koji se ukrajinska vojska oslanja, uz S-300, mogao bi da se istroši do polovine aprila, objavio je "Njujork tajms", dok bi protivvazdušne jedinice na prvoj liniji fronta mogle da budu "totalno smanjene" do 23. maja.

Ruski lovci i bombarderi dobijaju sve veću mogućnost da napadnu ukrajinske snage, što bi mogao da bude izazov za Kijev, istakao je njujorški list, citirajući visoke vojne zvaničnike SAD.

Foto: AP/Photo

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, pukovnik Juri Inhat, nije komentarisao procure informacije, ali je rekao za "Vol strit džornal" da se Ukrajina suočila sa ozbiljnim problemima u pronalasku municije za oružje napravljeno u sovjetsko vreme, posebno za S-300 i Buk.

- Ukoliko izgubimo bitku na nebu, posledice po Ukrajinu mogle bi da budu veoma opasne. Ovo nije vreme za odugovlačenje - rekao je on, apelujući na zapadne saveznike da ubrzaju isporuku pomoći.

Amerikanci traže krivca

Američki zvaničnici veruju da je očigledno curenje velike količine poverljivih Pentagonovih dokumenata možda došlo iz američkog izvora.

- Sada je fokus na tome - kako je moglo da procuri sve to, jer su mnogi dokumenti bili jedino u rukama zvaničnika SAD - rekao je za Rojters bivši visoki zvaničnik Pentagona Majkl Malroj.

Zvaničnici kažu da, ako se uzme u obzir obim tema obrađenih u dokumentima, a koje se tiču rata u Ukrajini, zatim Kine, Bliskog istoka i Afrike, ima nagoveštaja da ih su dokumenta procurela iz ruku Amerikanca, a ne saveznika.

Foto: Reuters/Pixabay/Fotomontaža

Američki zvaničnici rekli su da je istraga o tome kako su podaci dospeli u javnost nije odbacila mogućnost da su iza svega pro-ruski elementi.

Ovaj bezbednosni proboj podataka smatra se jednim od najopasnijih još od 2013. godine, kada se više od 700.000 dokumenata, video snimaka i diplomatskih depeša pojavilo na sajtu Vikiliks. Ruska ambasada u Vašingtonu i Kremlj zasad nisu odgovorili na zahtev za komentar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17