14.04.2023.

07:00

Foto: Reuters, Pngwing

Planeta

SVET U ŠOKU, ŠTA JE KINA OBEĆALA RUSIJI?! Isplivali obaveštajni podaci o "SMRTONOSNOJ" pomoći, Moskva očekuje isporuku TAJNOG ORUŽJA?!

Kina je odobrila "obezbeđivanje smrtonosne pomoći" Rusiji u njenom ratu u Ukrajini ranije ove godine i planirala je da prikrije vojnu opremu kao civilne predmete, navodi se u presretnutom ruskom obaveštajnom izveštaju otkrivenom u tajnim dokumentima koji su nedavno procurili u javnost, javlja "Vašington post".

Ovo presretanje informacija, očigledno dobijeno američkom prisluškivanjem ruske Spoljne obaveštajne službe (SVR), uključeno je u strogo poverljivi sažetak od 23. februara nedavnih "proizvoda" u vezi s Ukrajinom i Rusijom koji je sastavila Kancelarija direktora Nacionalna obaveštajna služba.

To je bio jedan od brojnih ranije neprijavljenih dokumenata koje je "Vašington post" dobio iz mnoštva slika poverljivih datoteka postavljenih na privatnom serveru u aplikaciji za ćaskanje "Discord".

Prema "obaveštajnim podacima o signalima", navodi se u sažetku obaveštajnih podataka, SVR je izvestio da je kineska Centralna vojna komisija "odobrila inkrementalnu nabavku" oružja i želela da se ono čuva u tajnosti. U izveštaju nije naveden izvor informacija SVR-a.

Informer

Si Đinping i Vladimir Putin

Dokument pod nazivom "Izveštaj o posmatranju" i koji je proizvela kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe (ODNI) kao "sažetak nedavnih izveštaja i odabranih stavki iz obaveštajne zajednice", označen je kao strogo poverljiv sa veoma ograničenom distribucijom. Informacije o Kini su navedene pod podnaslovom "Peking navodno odobrava skrivene pošiljke smrtononsne pomoći Rusiji".

- Nismo videli dokaze da je Kina prebacila oružje ili pružila smrtonosnu pomoć Rusiji. Ali i dalje smo zabrinuti i nastavljamo da pažljivo pratimo - rekao je visoki zvaničnik administracije.

Visoki zvaničnik odbrane se složio sa tom ocenom. Obojica zvaničnika govorili su pod uslovom anonimnosti.

Izveštaj pruža najdetaljnije dokaze do sada o tome šta je dovelo do naleta javnih i privatnih upozorenja Bajdenove administracije Pekingu počevši od kraja februara.

Kina, koja tvrdi da je neutralna po pitanju rata u Ukrajini, osudila je te američke izjave i rekla da nikada neće prihvatiti prinudu ili "upiranje SAD prstom" kada Vašington ubacuje ogromne količine oružja u rat.