• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/beta

13.04.2023

17:48

UDARIO NA AMERIKU, SADA GA RAZAPINJE CEO ZAPAD! Makron u teškoj situaciji, KAZNA ZA NEPOSLUŠNOST ubrzo stigla, ako ovako nastavi...

Reuters

Vesti

UDARIO NA AMERIKU, SADA GA RAZAPINJE CEO ZAPAD! Makron u teškoj situaciji, KAZNA ZA NEPOSLUŠNOST ubrzo stigla, ako ovako nastavi...

Podeli vest

Krhko jedinstvo članica Evropske unije oko ruske invazije na Ukrajinu uzdrmano je zbog zahteva francuskog predsednika Emanuela Makrona da EU ne sledi agresivnu politiku Vašingtona prema Kini, piše pariski Mond.

Makronove izjave su naišle na oštre kritike članica EU na severu i istoku Evrope, ali su glasovi razumevanja stigli od nekih evropskih partnera, poput Španije, ali i iz nekih nemačkih političkih krugova.

Portal Politiko pita "o kakvom se to zajedničkom stavu EU radi" pošto je Makron predočio da EU podržava politiku Pekinga o "jednoj Kini", a reč je o dva dela Kine s različitim sistemima.

Makron još ističe da "treba tragati za miroljubivim rešenjem tog pitanja", što je poruka i Pekingu i Americi da je oružani sukob neprihvatljiv, i da EU ne sme da sledi američku agresivnu politiku prema Kini.

Francuski predsednik je to povezao sa u više navrata isticanim zahtevom da Evropa izgradi "strategijsku autonomiju" i da ne bude stešnjena između velikih sila, SAD i Kine, i sadašnjeg zaoštravanja "hladnog rata".

Tvrdnju o pucanju jedinstva EU francuski list temelji i na izveštajima svojih dopisnika iz Brisela, Pekinga, Berlina i Haga, gde je Makron poručio da "biti saveznik ne znači biti vazal".

On je, ipak, dodao da je "veza sa SAD od suštinske važnosti", čime je nastojao da ublaži buru neslaganja, naročito u Poljskoj i baltičkim zemljama.

Foto: Tanjug/AP

Mond navodi da su Makronove izjave "razbile u paramparčad krhko jedinstvo koje je u EU preovladalo od početka ruske invazije na Ukrajinu".

Ali, napominje pariski dnevnik, stavovi francuskog predsednika o politici prema Kini, "strategijskoj autonomiji" i zaoštravanju američkih poteza prema Pekingu, "izbacili su na videlo velika neslaganja unutar EU oko glavnih geopolitičkih zaloga u ovom času".

Vodeća nemačka opoziciona stranka, konzervativna Hrišćansko-demokratska unija (CDU) odbacila je Makronove poglede, ali se unutar stranke nemačkog kancelara Šolca čuo glas podrške francuskom predsedniku. Šef poslaničke grupe socijaldemokrata (SPD) u Bundestagu Rolf Micenič izjavio da je "Makron u pravu" i da Nemačka "treba da se čuva da ne postane strana u velikom sukobu SAD i Kine".

Ugledni berlinski portal Jurointelidžens iznosi mišljenje da Makron nije baš u najbolji čas i na najbolji način rekao to što je rekao, ali ističe i da je neoophodno biti "pošten kad su u pitanju mnoge pukotine i nevolje u EU".

"Nije strategijska autonomija od prvenstvenog značaja za vojnu bezbednost, već pre svega da se spoljna politika usaglasi s ekonomskom i politikom klimatskih promena Evropske unije. A to nažalost nije slučaj u onome što EU čini", zaključak je berlinskog portala.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma! (VIDEO)
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija