18.04.2023.

21:30

Foto:

Planeta

E, TAKO SE TO RADI! UHAPŠENO 15.000 LJUDI, ZAPLJENJENO ORUŽJE I DROGA VREDNI 5,7 MILIJARDI DOLARA! Brutalna akcija Interpola, o ovome će se filmovi snimati...

Međunarodne policijske organizacije navele su da su vlasti Centralne i Južne Amerike tokom operacije "Trigger IX", između 12. marta i 2. aprila, uhapsile 14.260 osoba, prenosi Rojters.

- Činjenica da je operacija usmerena na ilegalno vatreno oružje rezultirala masovnim zaplenama droge, dodatni je dokaz da su ovi zločini isprepleteni - naveo je generalni sekretar Interpola Jurgen Štok.

Oružje uglavnom potiče iz SAD

Tokom operacije su pronađena 8.263 komada ilegalnog vatrenog oružja i skoro 306.000 komada municije, kao i 203 tone droge i 372 tone prekursora droge.

Prema procenama američke agencije za kontrolu oružja, više od polovine oružja pronađenog u Centralnoj Americi potiče iz SAD.

U Paragvaju je tokom akcije uhapšeno 11 ljudi kada su vlasti prekinule lanac trgovine ljudima, dodali su iz Interpola, ističući da su otkriveni i korupcija, ekološki kriminal i terorističke aktivnosti.

U operaciji su učestvovali Argentina, Bolivija, Brazil, Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, Salvador, Gvatemala, Honduras, Meksiko, Panama, Paragvaj, Peru i Urugvaj, prenosi britanska agencija.