• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

24.12.2021

07:00

NAUČNICI NA NOGAMA, OTKRIVEN TAJNI PROLAZ 100 KILOMETARA ISPOD ZEMLJE! OVO MENJA SVE ŠTO ZNAMO O... Mapiranje zemljotresa rešilo misteriju

pixabay.com

Vesti

NAUČNICI NA NOGAMA, OTKRIVEN TAJNI PROLAZ 100 KILOMETARA ISPOD ZEMLJE! OVO MENJA SVE ŠTO ZNAMO O... Mapiranje zemljotresa rešilo misteriju

Podeli vest

Tajni prolaz na dubini od 100 kilometara ispod zemlje otkriven je mapiranjem zemljotresa u Centralnoj Americi, u blizini Paname

Misterija je otkrivena kada su naučnici pokušali da razreše zašto u Panami ima tako malo aktivnih vulkana, iako se nalazi na Centralnoameričkom vulkanskom luku, gde se Kokos tektonska ploča podvlači pod Severnoameričku, Karipsku i Panamsku tektonsku ploču.

Naučnici su proučavali geohemiju tog regiona, prikupljajući vulkansko stenje, kao i uzorke gasa i tečnosti iz vrelih izvora. Tako su otkrili da se stene iz omotača Zemljinog jezgra iz okoline Galapagoskih ostrva, mogu naći i u blizini Paname, iako ne bi trebalo da budu tu.

Stene iz omotača Zemljinog jezgra „prešle" 1.600 kilometara

Pošto nije bilo jasnog naučnog odgovora kako su stene „prešle" više od 1.600 kilometara od Galapagoskih ostrva do Paname, naučnici su se posvetili seizmičkoj slici omotača jezgra, mapirajući uz pomoć talasa zemljotresa šta je ispod površine Zemlje, piše  Lajvsajens.

Izračunavanja uz pomoć kompjutera sugerisala su da se u Kokosovoj tektonskoj ploči nalazi do sada neotkriveni prolaz, na dubini od oko 100 kilometara. Upravo taj prolaz mogao bi da bude objašnjenje kako su stene prešle put od 1.600 kilometara i zašto u Panami nema vulkana.

Dejvid Bekert sa Vuds instituta za okeanografiju u Masačusetsu, jedan od autora studije objavljene u Zborniku radova nacionalne akademije nauka SAD, kaže da duboko ispod Paname, postoji „prozor" kroz tektonsku ploču, koji omogućava prolazak materijala iz omotača Zemljinog jezgra.

MILANOVIĆ I HRVATI UMISLILI DA SU VELIKA SILA I JOŠ TO GLUME NA SRPSKOJ ZEMLJI... Za ludilo Zagreba kad u Srbi i Srbija u pitanju nema leka!

On može biti rezultat prirodne, već postojeće pukotine u Kokosovoj tektonskoj ploči, ili može biti rezultat podvlačenja te tektonske ploče pod druge. Tako taj skriveni otvor, koji se geofizičkim procesima povremeno pomera ka središtu Zemlje i tokom te geološke subdukcije omogućava prolazak stena.

Panama u središtu vulkanskoj pojasa, a nema vulkana

Inače, geološke subdukcije u tom Zemljinom regionu mogu da izazovu razorne zemljotrese, kakav je bio onaj 2017. godine u meksičkoj provinciji Čijapas. U tom zemljotresu, snage 8,4 stepena Rihterove skale, 98 ljudi je izgubilo život, dok je više od 300 je povređeno, a izazvao je i cunami visine od 1,75 metara.

Foto: pixabay.com

Bekert kaže da je taj skriveni prolaz ne samo objašnjenje kako materijal iz omotača Zemljinog jezgra prelazi velike razdaljine, već i zašto u Panami nema vulkana. Prema mišljenju naučnika, voda zatvorena u kori tektonskih ploča tokom subdukcije podstiče stvaranje vulkana jer snižava tačku topljenja stena, što dovodi do formiranja magme. Prolaz ispod Paname „preseca" koru tektonske ploče bogatu vodom, što znači i da je rastopljenoj magmi teže da tuda teče.

(VIDEO) SVET JE ČETIRI SATA SLUŠAO ŠTA PUTIN IMA DA KAŽE! Ameri, Kijev, Peking, Brisel, Beograd - SVI SU DOBILI PORUKU - DA LI SU JE I SHVATILI?!

Ovaj naučnik objašnjava da anomalije u hemiji omotača Zemljinog jezgra postoje širom sveta, pa će slična istraživanja sprovoditi i drugde, a među prvim tačkama gde će to raditi je Čile.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Arheolozi u mestu pored Užica otkrili nešto neverovatno: Bilo je zakopano duboko u zemlji, a jedna stvar ih je posebno šokirala
Srbija

Arheolozi u mestu pored Užica otkrili nešto neverovatno: Bilo je zakopano duboko u zemlji, a jedna stvar ih je posebno šokirala

Poznat po jedinstvenoj postavci posvećenoj Titovoj republici, Narodni muzej u Užicu među svojim zidovima krije i mnoga druga izuzetno vredna istorijska ali i arheološka svedočanstva. U nekada zapuštenom trezoru bivše Narodne banke Kraljevine Jugoslavije pre deset godina otvoren je i Lapidarijum antičkih spomenika, a eksponati pripadaju periodu od druge polovine II do prve polovine IV veka.

23.12.2021

07:00

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković
Društvo

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković

Zastavnik Mijodrag Tošković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije koji je stradao prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, sahranjen je danas uz vojne počasti u Staroj Pazovi.

18.04.2024

17:58

Skandal u školi u Tutinu! Nastavnik trdi da ga napao kolega: Psovao mu majku i pretio!
Društvo

Skandal u školi u Tutinu! Nastavnik trdi da ga napao kolega: Psovao mu majku i pretio!

"Pomoćnik direktora me je prvo snažno udario ramenom u grudni koš, da bi me kasnije ponovo napao, uhvatio me za revere i gurnuo na vrata tom silinom da ih je otvorio", priča Denis Šabanović, nastavnik srpskog i bosanskog jezika u srednjoj Tehničkoj školi u Tutinu koji je nastavnika i pomoćnika direktora Imera Ademovića optužio da ga je, prvo verbalno, a onda fizički napao posle redovne sednice Nastavničkog veća.

18.04.2024

17:47

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija