20.04.2023.

00:15

Foto: Reuters/Pixabay

Planeta

PREGAZIĆE NAS! STRAVIČNO UPOZORENJE DIREKTORA GUGLA! "Noćima ne spavam, ovo se nije desilo još od otkrića vatre!"

Pičai je rekao da ne razume veštačku inteligenciju u potpunosti, ali je siguran da će ona jednog dana biti mnogo sposobnija od svega što smo do sada videli.

- Uvek sam mislio da je veštačka inteligencija najvažnija tehnologija na kojoj čovečanstvo radi. Čak i važnija od vatre, struje i svega što smo učinili kroz istoriju - rekao je Pičaj u intervjuu za CBS

On je priznao da je uprkos tome jako zabrinut zbog brzog i nekontrolisanog napretka te tehnologije.

- Može biti vrlo štetno ako se sve pogrešno postavi. Nemamo sve odgovore, a tehnologija napreduje brzo. Drži li me to budnim noćima? Apsolutno - rekao je Pičaj.

Prošlog meseca su tehnološki lideri, uključujući i Ilona Maska, potpisali otvoreno pismo u kojem pozivaju na šestomesečnu pauzu u istraživanju veštačke inteligencije, uz upozorenje da ta tehnologija izmiče kontroli. Potpisnici tog pisma su i zaposleni u Guglu.

Informer

Reuters

Pičai je veštačku inteligenciju nazvao ‘crnom kutijom‘ koju još u potpunosti ne razumemo. Dodao je da bi veštačku inteligenciju trebalo regulisati.

- Svako ko je neko vreme radio s veštačkom inteligencijom shvata da je to nešto toliko drugačije i duboko da bi nam trebali društveni propisi da razmislimo kako da se prilagodimo tome - rekao je on.

Pičai je zabrinut uprkos tome što i Gugl napreduje sa AI četbotom Bard, rivalom ChatGPT-u.

Gugle se smatra vodećim u razvoju veštačke inteligencije, ali kompaniju često kritikuju zbog zaostajanja za konkurentima, uključujući i Majkrosoft, koji je uložio u OpenAI i koristi njihovu tehnologiju za pokretanje svog pretraživača Bing.

Pičai priznaje da kompanije možda požurile sa razvojem te tehnologije bez da su u potpunosti razmotrile njene nedostatke i rizike.

- Jedna od stvari na koje trebamo paziti kada je AI u pitanju je ta trka u kojoj se kompanije takmiče koja će prva imati nešto, pri čemu se potencijalni rizici i nedostaci gube iz vida - zaključuje Pičai.