• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/cnn

19.04.2023

09:51

MASK UPOZORIO PLANETU, DRAMATIČAN TRENUTAK ZA ČOVEČANSTVO! Veštačka inteligencija može da izazove uništenje civilizacije!

Tanjug/AP/Fox news

Vesti

MASK UPOZORIO PLANETU, DRAMATIČAN TRENUTAK ZA ČOVEČANSTVO! Veštačka inteligencija može da izazove uništenje civilizacije!

Podeli vest

Ilon Musk je u novom intervjuu upozorio da bi veštačka inteligencija mogla da dovede do „uništavanja civilizacije“, iako je i dalje duboko uključen u rast veštačke inteligencije kroz svoje brojne kompanije, uključujući novi poduhvat o kome se priča.

 
- AI je opasniji od, recimo, loše vođenog dizajna aviona ili održavanja proizvodnje ili loše proizvodnje automobila, u smislu da jeste, ima potencijal – koliko god da je ta verovatnoća mala, ali je netrivijalna – ona ima potencijal uništenja civilizacije - rekao je Mask u intervjuu Takeru Karlsonu, koji će biti emitovan u dva dela u ponedeljak i utorak uveče.

Mask je u poslednje vreme više puta upozoravao na opasnosti veštačke inteligencije, usred širenja AI proizvoda za opštu upotrebu potrošača, uključujući i tehnološke gigante poput Gugla i Majkrosofta. Mask se prošlog meseca takođe pridružio grupi drugih tehnoloških lidera u potpisivanju otvorenog pisma pozivajući na šestomesečnu pauzu u trci „van kontrole“ za razvoj veštačke inteligencije.

On je u ponedeljak uveče rekao da podržava vladinu regulativu u vezi sa veštačkom inteligencijom, iako "nije zabavno biti regulisan". Jednom kada AI „možda bude pod kontrolom“, moglo bi biti prekasno za postavljanje propisa, rekao je Mask.

- Regulatorna agencija treba da počne sa grupom koja u početku traži uvid u veštačku inteligenciju, zatim traži mišljenje industrije, a zatim predloži donošenje pravila - rekao je Mask.

Rivali 

U stvari, Mask je godinama alarmirao i ukazivao na AI – nešto što je priznao u tvitu tokom vikenda – ali je takođe bio deo šire trke u "naoružavanju" veštačke inteligencije kroz ulaganja širom svoje velike imperije kompanija.

Foto: Tanjug/AP/Fox news

Ilon Mask poslao ozbiljno upozorenje čovečanstvu

Tesla se, na primer, toliko oslanja na veštačku inteligenciju da organizuje godišnji dan veštačke inteligencije da bi reklamirao svoj rad. Mask je bio jedan od osnivača OpenAI, kompanije koja stoji iza proizvoda kao što je ChatGPT (Mask je rekao da evolucija OpenAI „uopšte nije ono što sam nameravao.“) A na Tviteru prošlog meseca rekao je da planira da „koristi AI da otkrije i istakne manipulaciju javnim mnjenjem na ovoj platformi.”

Sada je Mask rekao da želi da stvori rivala ponudi AI tehnoloških giganata Microsoft i Gugl. U svom intervjuu sa Karlsonom, rekao je „počećemo nešto što ja zovem TruthGPT“. Mask ju je opisao kao „maksimalni AI koji traži istinu“ i „brine o razumevanju univerzuma“.

- Nadam se da ima više koristi nego štete - rekao je Mask.

Musk navodno radi na izgradnji generativnog pokretanja AI koji bi mogao da parira OpenAI-u i ChatGPT-u. Fajnenšel tajms je prošle nedelje objavio da Mask gradi tim istraživača i inženjera veštačke inteligencije, kao i da traži investitore za novi poduhvat, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa planovima milijardera. Mask je prošlog meseca osnovao kompaniju pod nazivom Ks.AI, navodi se u izveštaju koji citirajući poslovne zapise Nevade.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija