21.04.2023.

17:30

Foto: Reuters/AP

Planeta

MINIRALI STE SEVERNI TOK I SAD KAO NIKOM NIŠTA - E, NE MOŽE! RUSI SPREMAJU OSVETU U SEVERNOM MORU, panika među nordijskim zemljama!

Kako se navodi, ruski program planira sabotažu energetske infrastrukture u severnoj Evropi.

Kremlj je u sredu odbacio tvrdnje medija kao „pogrešne" i „bez osnova", ponovivši apel na „transparentnu i nepristrasnu međunarodnu istragu" o sabotaži gasovoda Severni tok Baltičkog mora u septembru 2022. godine.

Prema informacijama koje je Bi-Bi-Si objavio 19. aprila 2023. godine, okeanografski istraživački brod „Admiral Vladimirski" je u stvari špijunski brod i mapira morsko dno Severnog mora radi potencijalne sabotaže.

Prema zajedničkoj istrazi javnih emitera u Danskoj, Norveškoj, Švedskoj i Finskoj, Rusija ima program za sabotiranje vetroelektrana i komunikacionih kablova u Severnom moru.

Istraga navodi da Rusija ima flotu prerušenih u ribarske i istraživačke brodove u Severnom moru, koji nose opremu za podvodni nadzor i mapiraju ključna mesta za mogucěu sabotažu.

Izveštaj se fokusira na ruski brod pod nazivom „Admiral Vladimirski", koji je zvanično ekspedicioni okeanografski brod, ali je navodno ruski špijunski brod.

Plovilo je navodno pracěeno u blizini vetroelektrana na obali Velike Britanije i Holandije, a primecěeno je kod obale Škotske prošle godine.

Admiral Vladimirski je ruski mornarički brod deplasmana od 9.120 tona. Dugačak je 147,8 metara, širok 18,6 metara, a gaz je 6,4 metara.

Brod pokrecěu dva dizel motora ukupne snage 16.000 konjskih snaga, a ima dva propelera. Maksimalna brzina je 19 čvorova, a ima domet od 18.000 nautičkih milja (25.000 milja) i izdržljivost na moru od 90 dana. Plovilo ima 170 članova posade i može da primi do 80 putnika na ekspedicijama.