26.04.2023.

08:40

Foto: Google Earth

Planeta

ŠVEDSKA RAKETA PALA NA TERITORIJU NATO ZEMLJE! Vlasti hitno reagovale! "Ovo je ozbiljno, vršimo istragu!"

Korisni teret rakete je izvučen i prevezen nazad na švedsko lansirno mesto. Povređenih nema, a uviđaj je u toku, saopštili su nadležni.

Raketa TEKSUS-58 lansirana je iz svemirskog centra Esrange na severu Švedske.

- Trebalo je da ima nešto dužu i zapadniju putanju, međutim i sletela je nakon 15 kilometara u Norvešku - oko 40 kilometara severozapadno od planiranog mesta za sletanje, navodi se u saopštenju svemirskog centra Švedske (SSC).

- Sletela je u planine na 1.000 metara nadmorske visine i deset kilometara od najbližeg naselja - rekao je portparol SSC Filip Olson za Rojters.

SSC je saopštio da je kontaktirao švedske i norveške vlasti „ubrzo nakon sletanja“.

- Tehnički detalji oko putanje leta se sada istražuju. Ovo je odstupanje koje shvatamo ozbiljno. Sada istražujemo razlog - rekao je Marko Koberg, šef raketnih operacija u Esrandžu, dodajući da je prerano za spekulacije.

Raketa je bila deo programa koji je naručila Evropska svemirska agencija i letela je do visine od 250 kilometara kako bi izvela tri eksperimenta o mikrogravitaciji. Dva eksperimenta, VIPer i Pervaves, odnose se na istraživanje „zelene tranzicije“, dok je treći, nazvan ICAPS, istraživao proces formiranja planeta.