05.05.2023.

19:52 >> 20:06

Foto: Tanjug/AP

Planeta

OSVETIĆEMO SE! RUSI ZAUZIMAJU BAHMUT 9.MAJA! SAMO U BAJCI! Snažne eksplozije u Donjeckoj oblasti! Bajraktar se oteo kontroli!

Kadirov: Ovetićemo se!

Čečenski vođa Ramzan Kadirov na svom ličnom Telegram kanalu poručio je da Rusija "treba da odgovori" organizatorima napada dronovima na Kremlj, ali ne odmah. Kadirov smatra da je napad bespilotnim letelicama bio "provokacija i povod za preduzimanje akcije većih razmera", uključujući i "masovno tepih bombardovanje" ukrajinskih gradova.

Informer

Ukrajina: Rusi će pokušati zauzeti Bahmut do 9. maja

Zamenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar tvrdi da Rusi pokušavaju "svom snagom" zauzeti Bahmut do 9. maja, odnosno do Dana pobede. Napisala je kako je ukrajinsko topništvo uništilo skladište oružja Wagnera, iako nije precizirala datum kad se to dogodilo. 

Rusiju je nemoguće pobediti! 

Samo je u bajci moguće da Rusija bude pobeđena i da se ona pomiri sa porazom, a u konfliktu u Ukrajini neće biti pobednika, već samo gubitnika, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban u intervjuu radiju „Košut“.

Snažne eksplozije u Donjeckoj oblasti

U središnjoj Ukrajini su ukinuta sva upozorenja na moguće vazdušne napade. Upozorenja su i dalje na snazi za istočnu Ukrajinu, uključujući Lugansk, Donjeck, Zaporižju i Harkiv. U posljednjih sat vremena su zabeležene snažne eksplozije u Donjeckoj oblasti. 

BAJRAKTAR SE OTEO KONTROLI, UKRAJINCI MORALI DA GA OBORE!

Najnovije informacije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

U pravcu Kupjanska je za 24 sata likvidirano 95 ukrajinskih vojnika, uništen je top „akacija“, kao i jedan artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje;
U rejonu naselja Jar je srušen most pomoću koga su Oružane snage Ukrajine pokušale da prebace municiju i rezerviste u Artjomovsk (ukrajinski Bahmut);
Za 24 sata je u pravcu Krasnog Limana likvidirano oko 65 ukrajinskih vojnika, uništeno je oklopno vozilo i druga tehnika;
Uništeno je skladište naoružanja 127. brigade teritorijalne odbrane u naselju Ogurcovo u Harkovskoj oblasti;
Sprečene su akcije tri ukrajinske diverziono-obaveštajne grupe u naseljima Sinjkovka, Timkovka i Berestovo u Harkovskoj oblasti;
U rejonu Kramatorska i Avdejevke u Donjeckoj Narodnoj Republici je uništeno skladište naoružanja brigade ukrajinske vojske;
Neprijatelj je izgubio više od 90 vojnika, tenk, haubicu D-30, sistem M777 američke proizvodnje u pravcu južnog Donjecka i Zaporožja;
U pravcu Hersona je za 24 sata likvidirano oko 80 ukrajinskih vojnika, uništeno je 15 oklopnih vozila i druge tehnike;
PVO sredstva su u rejonu naselja Zolotaja balka i Tjaginka u Hersonskoj oblasti oborila dva aviona Su-25 ukrajinske vojske;
Jurišni odredi nastavljaju akcije na zapadu Artjomovska uz podršku Vazdušno-desantnih jedinica, gde je likvidirano oko 300 ukrajinskih vojnika i plaćenika.

London priznao: Jedna količina oružja se preprodaje

Zamenik ministra odbrane Velike Britanije Džejms Hipi priznao je da određena količina britanskog naoružanja koje se šalje Ukrajini završava u trećim zemljama.

"Utvrdili smo pouzdane procedure da naoružanje i municija koje se šalje putem Međunarodnog donatorskog koordinacionog centra stigne ukrajinskoj vojsci. Uprkos raznim navodima, slučajevi da ukrajinska vojska preusmeri određeno naoružanje sa linije fronta veoma su retki", navodi se u odgovoru Hipija na pitanje poslanika Kenija Makaskila iz škotske partije „Alba“ da zvanični London objasni zašto se pojedino britansko oružje, koje je namenjeno ukrajinskoj vojsci, preprodaje trećim zemljama.

Ovaj odgovor zamenika britanskog ministra objavljen je na sajtu parlamenta Velike Britanije.

Informer

Komanda Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine navodno je morala da obori svoju bespilotnu letelicu "Bajraktar" ​​TB2 iznad Kijeva.

Prema nazvaničnim informacijama, letelica je izgubila kontrolu, pa je ukrajinski PVO morao da je obori, kako bi sprečio pad na stambeni kompleks.

Vazdušna opasnost u tri ukrajinska regiona

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u tri ukrajinska regiona – u Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Takođe, kako se navodi, sirene su se oglasile i u delu Donjecke Narodne Republike koju kontroliše kijevska vojska.

Podsetimo, juče su ruske snage izvele raketne napade na Kijev, a vlasti ukrajinske prestonice tvrde da tolikog intenziteta napada nije bilo od početka godine.

 

Eksplozije u Sumskoj oblasti!

 

Udar na strane instruktore

Ruska avijacija nanela je udare na tačku razmeštanja stranih instruktora ukrajinskih trupa u Černigovskoj oblasti, rekao je za RIA Novosti šef pres-centra grupe Zapad Sergej Zibinski.

- Operativno-taktička avijacija grupe izvršila je udar na tačku privremenog razmeštaja stranih instruktora, koncentraciju ljudstva, naoružanja i vojne opreme 163. odvojenog bataljona 119. odvojene brigade teritorijalne odbrane u rejonu naselje Lizunovka (Novgorod-Severski okrug Černigovske oblasti – prim. aut. ) – rekao je on.

Pored toga, ruska vojska je uništila dve ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe i poremetila rotaciju četiri jedinice ukrajinskih trupa na Kupjanskom pravcu u oblasti naselja Kamenka, Novomlinsk, Tinkovk, sve tri u Harkovskoj oblasti, kao i u Stelmahovskoj oblasti u LNR.