14.05.2023.

06:30

Foto: AP/Photo

Planeta

AKO RUSIJA OBORI STARLINKOVE SATELITE... Rogozin otkrio prećutni dogovor velikih sila, Moskva je u stanju da u trenutku razori orbitalnu konstelaciju, ali...


U intervjuu za radio stanicu Moscow Speaking, Rogozin je zamoljen da prokomentariše sposobnost Rusije da uništi zapadne satelite, uključujući sisteme Starlink kojima upravlja kompanija SpaceX Ilona Maska.

- Ako treba da srušimo, fizički uništimo ili jednostavno neutrališemo neprijateljsku orbitalnu konstelaciju… To ćemo učiniti vrlo brzo. Imamo sva potrebna sredstva za to - rekao je bivši šef Roskosmosa, koji sada komanduje dobrovoljačkim borbenim snagama pod nazivom “Carevi vukovi”.

Međutim, Rogozin je upozorio da će se svaki napad ili druge radnje kojima se onesposobljavaju sateliti smatrati “casus belli”.

- Ovo je izgovor za rat, koji će se preliti u svemir. Rusija će se suočiti sa odmazdom, jer će odmah izgubiti sve svoje satelite - rekao je on, dodajući da bi to dovelo do eskalacije i rata.

Takođe je rekao da je Moskvi zaista potreban satelitski sistem kao što je Starlink, koji ima hiljade releja koji omogućavaju korisnicima da kontrolišu dronove u realnom vremenu i izbegavaju mere elektronskog ratovanja.

Informer

Dmitrij Rogozin

Od početka sukoba u Ukrajini, SpaceX je Kijevu obezbedio hiljade Starlink terminala kako bi pomogao lokalnom stanovništvu da ostane povezan s internetom.

Međutim, u februaru, kada je Kijev počeo da se sve više oslanja na satelite u borbi protiv Rusije, SpaceX je ograničio sposobnost ukrajinske vojske da kontroliše bespilotne letelice, a visoki zvaničnik kompanije objasnio je da ova tehnologija „nikada nije bila namenjena da bude korišćena u ratne svrhe“ .

Sam Mask je rekao da nije nameravao da njegovi sateliti budu razlog za prelazak ukrajinskog sukoba u Treći svetski rat.

Početkom aprila, rusko ministarstvo spoljnih poslova je također optužilo Kijev i “određeni broj stranih država” da pokušavaju da ometaju ruske civilne satelite, upozoravajući da je to kršenje međunarodnog prava i da bi moglo izazvati “odgovarajući odgovor”.