28.05.2023.

08:01

Foto: Reuters

Planeta

KRAJ DRAME! AMERIKA ZA DLAKU IZBEGLA BANKROT! Bajden i Makarti u poslednji čas sklopili dogovor, ali to nije kraj mukama Vašingtona!

Sporazum je objavljen bez ikakvog slavlja, što govori o tome koliko su razgovori bili teški i da sporazum tek treba da se progura kroz Predstavnički dom i Senat. 

- Upravo sam razgovarao sa predsednikom. Nakon što je mesecima gubio vreme i odbijao da pregovara, danas smo postigli sporazum u principu dostojan američkog naroda - rekao je Makarti. 

Bajden kaže da je sporazum važan korak napred, ali je takođe i kompromis.

- Sporazum je važan korak napred, ali je i kompromis. A to znači da neće svi dobiti ono što žele. To je odgovornost vladanja - rekao je Bajden. 

Sporazum će povećati zakonski limit američkog javnog duga, koji sada iznosi 31,4 triliona dolara, za dve godine. Neki detalji tek treba da se razrade, ali Makarti očekuje da će zakon biti napisan u nedelju i da bi mogao da bude na glasanju u sredu. 

On je rekao novinarima da sporazum uključuje istorijsko smanjenje javne potrošnje i dodao da neće biti noviһ poreza i noviһ vladiniһ programa.