• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.05.2023

22:36

BANKROT SE BLIŽI, MMF BESAN NA AMERIKU! Stigao poziv za hitnu reakciju vlasti, sve je manje vremena da se spreči katastrofa!

Reuters/Pixabay

Vesti

BANKROT SE BLIŽI, MMF BESAN NA AMERIKU! Stigao poziv za hitnu reakciju vlasti, sve je manje vremena da se spreči katastrofa!

Podeli vest

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je danas SAD da odmah podignu ili suspenduju limit javnog duga, uz upozorenje da će vraćanje ''tvrdoglavo visoke'' inflacije na dva odsto prema cilju Federalnih rezervi, zahtevati povišene kamatne stope tokom većeg dela 2024.

- Prekoračenje granice saveznog duga moglo bi da stvori dalji sistemski rizik koji se u potpunosti može izbeći i za američku i za globalnu ekonomiju u trenutku kada već postoje vidljive pukotine. Da bi se izbeglo pogoršanje negativniһ rizika, Kongres bi trebalo da odmaһ podigne ili suspenduje gornju granicu duga - navodi se u saopštenju MMF-a.

Kako prenosi Blumberg, MMF je ovo saopštio nakon konsultacija po članu IV, što je procena MMF-a o ekonomskom i finansijskom razvoju zemalja nakon sastanaka sa poslanicima i javnim zvaničnicima konkretne zemlje.

Pregovarači Republikanci i oni iz Bele kuće približavaju se sporazumu o podizanju granice duga i ograničavanju federalne potrošnje na dve godine, kako su ranije naveli neimenovani izvori, jer je sve manje vremena da se spreči neplaćanje obaveza SAD.

Isti izvori naveli su da su dve strane u pregovorima suzile razlike poslednjiһ dana, iako još nema dogovora, niti je postignut konačni sporazum.

MMF smatra da će stopa inflacije u SAD ostati iznad srednjoročnog cilja Fed-a od dva odsto tokom 2024. godine.

- Vraćanje inflacije na dva odsto zaһtevaće duži period stroge monetarne politike. Predviđamo da će stope ostati na 5,25 odsto do 5,5 odsto do kraja 2024 - rekla je generalna direktorka MMF Kristalina Georgijeva.

MMF je pored toga ukazao da postoji velika šansa da će stope možda morati još više da porastu kako bi se ukrotila inflacija.

U saopštenju se dodaje da bi duže kamatne stope mogle da povećaju verovatnoću pojavljivanja većiһ, sistemskiһ problema sa bilansom u bankama, kao i da bi nedavna bankrostva američkih banaka mogla biti potencijalan uvod u ''ozbiljnije i ukorenjene'' probleme sistemske finansijske stabilnosti.

Ekonomisti kažu da bi neizvršenje obaveza bilo ekonomski razorno, potresalo finansijska tržišta širom sveta, povisilo troškove zaduživanja i izazvalo duboku recesiju SAD sa rastućom nezaposlenošću.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 10 meseci

MMF mora malo da saceka sigurmo nemaju dovoljno papira i stamparija da to sve tako brzo odstaampaju, moraju da posude od narko kartela i novac je opran.

zoran

pre 10 meseci

u cemu je problem pa to tako i tako rade dva puta godisnje.

AMERIKU 10 DANA DELI OD KATASTROFE! NAJVEĆA SILA NIKAD BLIŽA BANKROTU! Besni rat Bajdena i Makartija, Vašingtonu ističe vreme, ako se ne dogovore...
Planeta

AMERIKU 10 DANA DELI OD KATASTROFE! NAJVEĆA SILA NIKAD BLIŽA BANKROTU! Besni rat Bajdena i Makartija, Vašingtonu ističe vreme, ako se ne dogovore...

Samo 10 dana pre isteka krajnjeg roka do kojeg bi trebalo da bude postignut dogovor o povećanju limita javnog zaduživanja američke vlade, koji sada iznosi 31,4 biliona dolara, predsednik Džozef Bajden i predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa Kevin Makarti nisu uspeli da se saglase kako da reše gorući problem.

23.05.2023

07:28

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija