05.06.2023.

08:24

Foto: Tanjug/AP

Planeta

(VIDEO) KUDA STE POŠLI?! KINEZI POKAZALI AMERIKANCIMA KO JE GAZDA! Neverovatnim manevrom u Tajvanskom moreuzu ponizili Vašington!

Sjedinjene Američke Države kažu da se incident dogodio u subotu dok su američki razarač USS Čung-Hun kanadska fregata HMCS Montreal obavljali takozvani tranzit „slobode navigacije“ kroz moreuz između Tajvana i kontinentalne Kine, piše AP.

Kina tvrdi da je demokratski samoupravno ostrvo Tajvan deo kineske teritorije i tvrdi da je moreuz isključiva kineska ekonomska zona, dok SAD i njeni saveznici redovno plove i lete kroz prolaz.

Na snimku se vidi kako kineski brod blokira put američkom brodu

Tokom subotnje plovidbe, kineski razarač sa vođenim projektilima pretekao je Čung-Huna na levoj strani, a zatim je preleteo preko pramca na udaljenosti od oko 137 metara, navodi američka indo-pacifička komanda.

- Američki razarač je zadržao kurs, ali je smanjio brzinu na 10 čvorova kako bi izbegao sudar - saopštila je vojska.

Danas je objavljen video prikazuje kineski brod kako prelazi put američkom brodu, a zatim se ispravlja i kreće u paralelnom pravcu. Indo-pacifička komanda saopštila je da su te akcije prekršile pomorska pravila bezbednog prolaza u međunarodnim vodama. Kineski brod nije pokušao sličan manevar na kanadskoj fregati koja je plovila iza američkog razarača.

- Tranzit Čung-Huna i Montreala kroz Tajvanski moreuz demonstrira zajedničku američko-kanadsku posvećenost slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku. Američka vojska leti, plovi i deluje bezbedno i odgovorno gde god to međunarodno pravo dozvoljava - Indo-Pacifička komanda rekao.

SAD su nedavno optužile Kinu da takođe izvodi nepotrebno agresivne manevre u vazduhu, rekavši da je kineski borbeni avion J-16 leteo direktno ispred nosa izviđačkog aviona američkog vazduhoplovstva iznad Južnog kineskog mora krajem prošlog meseca.

Incident u Tajvanskom moreuzu dogodio se na dan kada su i američki ministar odbrane Lojd Ostin i kineski ministar odbrane general Li Šangfu bili u Singapuru na godišnjoj konferenciji o odbrani.