24.06.2023.

15:58

Foto: Sergei Shelega/BelTA Pool Photo via AP

Planeta

BELORUSIJA DONELA VAŽNU ODLUKU Minsk izdao saopštenje o pobuni u Rusiji: Ne možemo ostati po strani od dešavanja na jugu bratske zemlje

Zbog situacije u Rusiji, Savet bezbednosti Belorusije je konstatovao da Minsk ostaje saveznik Ruske Federacije, ističući da je svaki unutrašnji sukob u vojnim i političkim krugovima i civilnom društvu poklon kolektivnom Zapadu.

- Belorusi i Rusi su bratski narodi, naše države su vezane političkom unijom. I ne možemo ostati po strani od događaja koji se dešavaju na jugu Rusije - navodi se u saopštenju Državnog sekretarijata Saveta bezbednosti Belorusije, prenose RIA Novosti.

Ističe se da je - svaka provokacija, bilo kakav unutrašnji sukob u vojnim i političkim krugovima, na polju informisanja poklon kolektivnom Zapadu. Čak i ako zainteresovane snage nisu izazvale ovakav scenario, neće propustiti šansu da ih razviju i vode - stoji u saopštenju.

U petak uveče u Rostovu na Donu, privatna vojna kompanija Vagner zauzela je štab Južnog vojnog okruga. To se dogodilo nakon izjava osnivača te grupa Jevgenija Prigožina o navodnom raketnim i bombaškim napadima Oružanih snaga Rusije na kampove Vagnera, što su demantovali i Ministarstvo odbrane Rusije i Federalna služba bezbednosti.

Protiv Prigožina je pokrenut krivični postupak za organizovanje oružane pobune. Ruski predsednik Vladimir Putin je postupke pobunjenika nazvao zločinačkom avanturom, ubodom nožem u leđa Rusiji i izdajom, do koje je došlo zbog preteranih ambicija i ličnih interesa.