• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.06.2023

13:58

KO JE PRIGOŽIN? Prodavao viršle, bio Putinov kuvar i glavni saveznik u ukrajinskom sukobu... A, sada bi da svrgne predsednika Rusije!

Printscreen Telegram

Vesti

KO JE PRIGOŽIN? Prodavao viršle, bio Putinov kuvar i glavni saveznik u ukrajinskom sukobu... A, sada bi da svrgne predsednika Rusije!

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin obratio se javnosti zbog delovanja i pretnji vojne grupe Vagner koja je ratovala za Rusiju, a čiji je formalni šef Jevgenij Prigožin. Tom prilikom Putin je poručio da se radi o izdaji i pobuni. A ko je zapravo Prigožin?

Na vrhuncu prve tajne invazije Rusije na istočnu Ukrajinu, u leto 2014, grupa visokih ruskih zvaničnika okupila se u sedištu Ministarstva odbrane, impozantnoj zgradi iz Staljinovog doba na obalama reke Moskve.

Došli su tamo da upoznaju Jevgenija Prigožina, sredovečnog čoveka obrijane glave i grubog držanja, koga su mnogi u prostoriji poznavali samo kao ugovornog dobavljača vojne hrane.

Sada je Prigožin imao drugačiju vrstu zahteva. On je od Ministarstva odbrane zatražio zemljište koje bi mogao da koristi za obuku „dobrovoljaca“ koji ne bi imali zvanične veze sa ruskom vojskom, ali bi i dalje mogli da se koriste za borbu u ruskim ratovima. Mnogima u ministarstvu se nije dopalo Prigožinovo ponašanje, ali je jasno stavio do znanja da to nije običan zahtev.

- Naređenja dolaze od tate - rekao je on zvaničnicima ministarstva, koristeći nadimak Vladimira Putina koji je osmišljen da naglasi njegovu bliskost sa predsednikom, piše portal Index.hr.

Ovakvu priču o sastanku, o kojoj do sada nisu izveštavali mediji, izneo je bivši visoki funkcioner Ministarstva odbrane koji je direktno upoznat sa razgovorima.

- Nisam mnogo razmišljao o projektu u to vreme - rekao je bivši zvaničnik, preneo je Gardijan ranije ove godine o čoveku koji bi sada mogao da svrgne Putina.

U stvari, odluke donete tog dana imaće ogroman uticaj na spoljnu politiku Rusije i njene vojne avanture u godinama koje dolaze. Prigožinova ugovorna armija biće poznata kao Vagner grupa, a delovaće u Ukrajini, Siriji i brojnim afričkim zemljama.

Zauzimanje Soledara

Nakon prošlogodišnje Putinove odluke da pokrene invaziju na Ukrajinu, Vagner je preusmerio svoje aktivnosti na ruskog suseda. Njeni redovi su narasli na oko 50.000 vojnika, prema procenama zapadnih obaveštajnih službi, uključujući desetine hiljada bivših zatvorenika regrutovanih iz zatvora širom Rusije, često od samog Prigožina.

Početkom januara, kada su Prigožinove trupe zauzele ukrajinski grad Soledar, što je bila prva teritorijalna dobit Moskve u ratu od prošlog leta, Prigožin je objavio video u kojem veliča Vagnera kao „verovatno najiskusniju vojsku na svetu danas“.

Prigožin je stekao reputaciju okrutnog komandanta među onima koji su vodili rusku invaziju. Činilo se da prećutno podržava video koji prikazuje ubistvo maljem Vagnerovog prebega kojeg su Ukrajinci navodno vratili u razmeni zarobljenika.

- Pseća smrt za psa - rekao je tada Prigožin.

Nakon godina rada u senci, Prigožin očigledno uživa u centru pažnje kao jedan od najmoćnijih i najistaknutijih članova Putinovog dvora. Bio je to neverovatan uspon za nekoga ko je proveo skoro deceniju u zatvoru i postao prodavac hotdoga nakon što je izašao.

Foto: Printscreen Telegram, Reuters

 

"Neće prezati ni od čega da dobije ono što želi"

 

Gardijan je razgovarao sa brojnim ljudima koji su ranije poznavali Prigožina, od kojih su mnogi želeli da ostanu anonimni kako bi slobodno govorili. Iz ovih razgovora nastaje slika nemilosrdnog spletkara koji je bio pokoran svojim pretpostavljenima i često tiranski prema svojim podređenima dok se penjao na vrh.

- On je energičan i talentovan, neće stati ni pred čim da dobije ono što želi - rekao je biznismen koji je poznavao Prigožina 90-ih godina.

Za Prigožina, spekulišu oni koji ga poznaju, ni novac ni moć nisu bili jedini motivacioni faktor, iako je na tom putu nakupio dosta i jednog i drugog. Umesto toga, kažu, vođen je uzbuđenjem izazova, uverenjem da se bori protiv korumpiranih elita u ime običnog čoveka i željom da slomi svoje rivale.

Tokom godina, Prigožin je stekao mnogo neprijatelja - bivše poslovne partnere koji se osećaju prevarenim, vojne generale koje je kritikovao kao birokrate i visoke bezbednosne zvaničnike koji se plaše njegovih ambicija da preuzmu političku vlast. Ali do sada je zadržao naklonost svoje najvažnije pristalice - čoveka koga zove tata.

Ko je Prigožin?

Jevgenij Prigožin je rođen 1961. godine u Lenjingradu, sada Sankt Peterburgu, devet godina posle Putina. Otac mu je umro kada je bio dete; njegova majka je radila u bolnici, rekao je Prigožin. Mladi Prigožin je poslat u sportsku akademiju, gde su svakodnevne aktivnosti često uključivale i časove skijaškog trčanja.

Nije bio uspešan kao profesionalni sportista, a posle školovanja pao je u red sitnih kriminalaca. Sudski dokumenti iz 1981. otkrivaju šta se dogodilo. Jedne večeri u martu 1980. godine, tokom poslednjih godina vladavine Leonida Brežnjeva nad Sovjetskim Savezom, 18-godišnji Prigožin i trojica prijatelja napustili su kafić u Sankt Peterburgu blizu ponoći i videli ženu kako sama šeta mračnom ulicom.

Jedan od Prigožinovih prijatelja odvratio je ženu tražeći cigaretu. Kada je počela da otvara torbicu, iza nje se pojavio Prigožin i zgrabio je za vrat, stežući je dok nije izgubila svest. Tada je njegov prijatelj ženi skinuo cipele, dok je Prigožin spretno skinuo njene zlatne minđuše i stavio ih u džep. Četvorica su pojurila, ostavljajući ženu da leži na ulici.

To je bila jedna od mnogih pljački koje su Prigožin i njegovi prijatelji izveli u Sankt Peterburgu u periodu od nekoliko meseci, utvrdio je sud. Osuđen je na 13 godina zatvora, a ostatak decenije je proveo iza rešetaka, propustivši smrt Brežnjeva i perestrojku Mihaila Gorbačova. Pušten je 1990. godine, dok je Sovjetski Savez umirao. Vratio se u Sankt Peterburg.

Počeo je prodavajući viršle

Grad je bio na ivici monumentalne transformacije, sa velikim bogatstvom koje je čekalo one koji su dovoljno lukavi ili nasilni da ih se dočepaju. Prigožin je počeo skromno, prodajući viršle. U kuhinji svog porodičnog stana mešao je senf.

 - Zarađivali smo 1.000 dolara mesečno, što je bilo mnogo u rubljama. Moja mama je jedva imala vremena da sve to prebroji - rekao je on za medijski portal Gorod 812 iz Sankt Peterburga 2011. godine. Bio je to jedan od njegovih retkih intervjua.

Prigožin je imao veće ambicije od brze hrane i znao je kako da uspostavi kontakte koji su mu bili potrebni.

- Uvek je tražio ljude na višim pozicijama za prijatelje. I bio je dobar u tome - rekao je biznismen koji ga je poznavao 90-ih godina.

Prigožin je ubrzo postao vlasnik udela u lancu supermarketa, a 1995. odlučio je da je vreme da sa svojim poslovnim partnerima otvori restoran. Pronašao je Tonija Gira, britanskog hotelskog menadžera koji je ranije radio u Savoju u Londonu, a sada je bio u jednom od retkih luksuznih hotela u Sankt Peterburgu.

Prigožin je angažovao Gira da prvo upravlja vinotekom, a zatim i njegovim novim restoranom Old Kastoms Haus na Vasiljevskom ostrvu u Sankt Peterburgu.

U početku je Stara carinarnica zapošljavala striptizete da bi privukla klijentelu, ali se ubrzo pročulo da je hrana odlična i da su striptizete otpuštene. Gir se fokusirao na reklamiranje restorana kao najprefinjenijeg mesta za jelo u gradu koji je tek otkrivao vrhunsku hranu. Tu su volele da jedu pop zvezde i biznismeni, kao i gradonačelnik Sankt Peterburga Anatolij Sobčak, koji je ponekad dolazio sa svojim zamenikom Vladimirom Putinom.

Gir još uvek živi u Sankt Peterburgu, ali je odbio zahtev za intervju. Ranije je izražavao divljenje Prigožinu, ali ga je opisao kao veoma strogog šefa, koji je čak svakog jutra koristio poseban svetlosni projektor da proverava prašinu ispod stolova.

Deceniju u zatvoru

Još 90-ih godina Prigožin u razgovoru nije spominjao da je deceniju proveo u zatvoru, kažu oni koji su ga poznavali. Uključio je šarm kako bi upoznao svoje nove visokoprofilne mušterije.

- On će se prilagoditi kako bi zadovoljio bilo koju osobu ako nešto treba od nje. To je svakako jedan od njegovih talenata - rekao je tada poduzetnik koji ga je poznavao.

U jednom od neobičnijih prijateljstava postsovjetske Rusije, Prigožin je sklopio prijateljstvo sa slavnim violončelistom Mstislavom Rostropovičem, koji je emigrirao iz Sovjetskog Saveza 70-ih godina.

Kada je Rostropovič ugostio španjolsku kraljicu u svom domu u Sankt Peterburgu 2001. godine, Prigožin je osigurao catering. Rostropovič je godinu dana kasnije čak pozvao Prigožina i njegovu suprugu na gala koncert u Barbikanu, u povodu londonske proslave njegovog 75. rođendana, prema evidenciji Londonskog simfonijskog orkestra.

U to vreme Putin je postao predsednik Rusije. Tokom prvih godina svoje vladavine, Putin se često voleo susretati sa stranim uglednim ljudima u svom rodnom gradu, a ponekad ih je vodio do Old Kastoms Hausa ili do Nju Ajlenda, broda koji je Prigožin pretvorio u plutajući restoran.

''Gde je Jevgenij''

Analiziranje fotografija Putinovih zvaničnih angažmana iz tog perioda je kao igranje igrice „Gde je Jevgenij“. Prigožin je često u pozadini, ozbiljan i nenametljiv. Vrebanje iza stola dok Putin večera sa Džordžom Bušom; stojeći iza princa Čarlsa na prijemu 2003. u Muzeju Ermitaž u Sankt Peterburgu.

- Putin je shvatio da meni nije teško da mu lično donesem tanjire - rekao je Prigožin. Bio je to početak veze sa ruskim predsednikom koja će rasti i metastazirati na neočekivane načine.

Ubrzo je počeo da dobija ugovore za snabdevanje velikih državnih događaja preko Konkorda, holding kompanije koju je osnovao 1990-ih. Sledeći korak bili su masovni ugovori o državnim nabavkama.

Godine 2012. dobila je ugovore u vrednosti od 10,5 milijardi rubalja (200 miliona funti) za snabdevanje moskovskim školama hranom, objavili su ruski mediji, pozivajući se na podatke ruskog finansijskog registra.

Nove mogućnosti su se pojavile kada je Rusija anektirala Krim u martu 2014. i vojno intervenisala u istočnoj Ukrajini ubrzo nakon toga. Putin je negirao da su redovne ruske trupe bile umešane u oba slučaja, uprkos brdu dokaza koji govore suprotno.

Kremlj je počeo da razmišlja kako da poricanje učini malo verodostojnijim. Iako su privatne vojne kompanije bile ilegalne u Rusiji, pojavilo se nekoliko grupa koje su koordinirale svoje akcije sa ruskim Ministarstvom odbrane, ali su delovale na daljinu. Prigožinov Vagner će postati daleko najistaknutiji među njima.

- Mislim da je Prigožin to izneo Putinu i on se složio, tako to funkcioniše - rekao je bivši zvaničnik ministarstva odbrane, odbacujući spekulacije da je Vagner od početka bio projekat ruske vojne obaveštajne službe GRU: - Možda neki ljudi iz GRU-a — i savetovao, ali na kraju je ovo bio Prigožinov projekat

Apetit mu raste

Ministarstvo je Prigožinu dalo zemljište u Molkinu u južnoj Rusiji, gde su kompanije povezane s Prigožinom izgradile vojnu bazu pod maskom dečjeg kampa. Rojters je 2019. godine izvestio o Prigožinovim navodnim vezama s bazom u Molkinu. Čini se da je to probudilo Prigožinov apetit.

- Bio je poput psa tragača, uvek u potrazi za novcem - rekao je za Gardiijan jedan bivši zvaničnik.

U jednoj razmeni imejlova između Prigožinove grupe Konkord i ministarstva odbrane u proleće 2014. godine, advokat Konkorda raspravlja o opciji snabdevanja velike mreže vojnih ustanova hranom i drugim namirnicama.

Taj se projekt na kraju nije realizirao, ali su do 2015. njegove kompanije dobile velike ugovore vredne više od 92 milijarde rubalja (milijarda funti) za prehranu vojske, prema istraživanju ruskog Forbsa.

Prigožinov brzi uspon počeo je da iritira neke zvaničnike u ministarstvu odbrane, a tenzije su s godinama samo rasle kako su se njegove operacije širile. Ključni trenutak za Prigožina došao je krajem 2015. kada je Putin odlučio da vojno interveniše u Siriji kako bi podržao režim Bašara Al-Asada. Prigožin je dobio ugovore za hranu i drugu robu, a takođe je tamo poslao Vagnerove trupe.

Foto: Tanjug/AP

 

Vagner se nametnuo kao moćna sila

Vagner se etablirao kao moćna borbena sila u Siriji, igrajući istaknutu, iako nepriznatu, ulogu u intervenciji Moskve. Vagnerovi borci su nekažnjeno delovali u Siriji i optuženi su za brojne ratne zločine. U jednom incidentu, muškarci povezani sa Vagnerom snimljeni su kako obezglavljuju i raskomadaju jednog Sirijca. Grupa je takođe pretrpela velike gubitke, ćutala jer im zvanično nije bilo dozvoljeno da budu tamo.

Prigožin je takođe optužen da je predvodio armiju onlajn trolova, čiji je cilj bio da promovišu stavove Kremlja na domaćim forumima, a kasnije preusmereni na širenje ruskih narativa u inostranstvu.

U optužnici koja proizilazi iz istrage Roberta Milera o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. navodi se da Prigožin i kompanije povezane sa njim stoje iza mreže pro-Trampovih profila na Fejsbuku i Tviteru i da su to očigledno ruski napori da pomognu Trampovoj kandidaturi.

Lažni profili su delili pro-Trampov sadržaj i čak su plaćali pravim Amerikancima da kupuju rekvizite za reli. Prigožin je u to vreme još uvek bio tajanstven lik, ali optužnica je sugerisala da je već uživao u sve većoj ozloglašenosti.

Nekoliko dana pre nego što je Prigožin napunio 55 godina u maju 2016, navodi se u optužnici, jedan od lažnih američkih korisničkih profila na Fejsbuku platio je pravom Amerikancu da stoji ispred Bele kuće držeći tablu na kojoj je pisalo: „Srećan 55. rođendan, dragi šefe“.

Američka optužnica je kasnije povučena, ali kada je prošlog novembra upitan o navodima o mešanju u izbore, Prigožin ih je priznao, uz karakterističnu jezivu metaforu.

- Gospodo, mešali smo se, mešamo se i mešaćemo se. Pažljivo, precizno, hirurški i na svoj način, kako znamo. Tokom naših preciznih operacija, izvadićemo i bubrege i jetru odjednom - rekao je Prigožin.

Povećanje pažnje

Prigožinov rastući portfolio privukao je sve veću pažnju. Antikorupcijski aktivista i opozicioni političar Aleksej Navaljni najavio je istragu o Prigožinovim poslovnim strukturama, optužujući ga da je koruptivno pribavljao ugovore od ministarstva odbrane za finansiranje luksuznog načina života.

Ljubov Sobol, saradnik Navaljnog koji stoji iza istrage, rekao je sledeće:

- Njegova deca su stalno objavljivala slike na Instagramu, hvaleći se svojim privatnim avionom. Kroz to smo pronašli holding kompaniju koja nam je pomogla da otkrijemo njegovo bogatstvo.

Sobol i drugi poslali su bespilotnu letelicu iznad dvoraca sa heliodrom i košarkaškim terenom koji su navodno pripadali Prigožinu i njegovoj ćerki.

Ubrzo potom, suprug Ljubov Sobol se srušio nakon što mu je muškarac koji je čekao ispred kuće zabio iglu u nogu. Sobol kaže da je usledila kampanja pravnog pritiska i zastrašivanja, uključujući i nasilnike koji su je demonstrativno pratili svaki put kada bi izašla iz kuće.

 - Ti ljudi su mi praktično disali za vratom, svaki dan... To je logika bandita. Vi se mešate u moj posao, pa ću se i ja mešati u vaš - rekao je Sobol.

Pretnje i zastrašivanja  

Ruski novinari koji su istraživali Prigožinove aktivnosti također su bili suočeni s prijetnjama ili zastrašivanjem. Nakon što je Novaja Gazeta provela istragu 2018. godine, odsječena glava ovna dostavljena je uredništvu novina. Novinar koji je pisao istragu dobio je pogrebni venac na kućnu adresu.

Najšokantnije je da su tri ruska novinara koja su 2018. otputovala u Centralnoafričku Republiku, kako bi tamo istražili Vagnerove aktivnosti, ubijena u zasjedi koja se činila dobro isplaniranom i koordiniranom, a u kojoj je učestvovao ruski instruktor povezan s Vagnerom. Prigožin je više puta demantovao bilo kakvu umešanost u ubistva.

Do tada su se Prigožinove aktivnosti proširile na najmanje 10 zemalja u Africi, gde je nudio usluge obezbeđenja i usluge vojničke obuke te obezbedio prava na rudarenje i druge poslovne ugovore.

Prigožin je ovu globalnu mrežu vodio iz ureda na Vasiljevskom otoku u Sankt Peterburgu, nedaleko od Old Kastoms Hausa gde su on i Toni Gir započeli s restoranskim poslom pre dve decenije.

- Vladao je izazivajući strah, prisetio se Marat Gabidulin, komandant Vagnera koji je proveo tri meseca u štabu dajući Prigožinu dnevne novosti o vojnoj situaciji u Siriji krajem 2017. Gabidulin, koji je trenutno u Francuskoj, kaže da je Prigožin znao da iskaže brigu prema svojim komandantima, naročito kad su bili povređeni, ali je često prezirao kancelarijske službenike.

- Atmosfera u kancelariji bila je izuzetno stroga, Prigožin je često prelazio liniju poslovnog odnosa sa svojim zaposlenima. Bio je vrlo grub prema svom osoblju. Psovao bi ljude i sramotio ih u javnosti - rekao je Gabidulin.

Iako nije imao službenu dužnost, Prigožin je često nazočan na sastancima na visokom nivou vezanim uz odbrambene ugovore. Čak je učestvovao i na bilateralnom sastanku između Putina i predsednika Madagaskara Herija Rajaonarimampianina u Kremlju u aprilu 2018. Taj sastanak nije predstavljen javnosti, ali je o njemu izvestio Njujork Tajms. Ubrzo nakon toga, politički konsultanti povezani s Prigožinom otišli su na Madagaskar.

Samo dva meseca posle tog sastanka, Putin se rugao tvrdnjama da je Prigožin bio uključen u spoljnopolitičke manevre u senci u ime Kremlja.

- On vodi restoran, to mu je posao. On je vlasnik restorana u Sankt Peterburgu - rekao je Putin o Prigožinu tokom intervjua za australijsku televiziju.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Putinov razotkrivajući odgovor

Pod pritiskom za dokaze o Prigožinovim ugovorima sa ministarstvom odbrane i optužbama za mešanje u izbore, Putin je dao razotkrivajući odgovor, upoređujući Prigožina sa Džordžom Sorošem, finansijerom i filantropom koji je predmet brojnih teorija zavere i koga su zvaničnici optužili za finansiranje revolucija po nalogu vlade SAD.

- Takva ličnost postoji i u Sjedinjenim državama. Soroš se meša u sve poslove širom sveta... Stejt department će reći da to nema veze sa njima, već da je to privatna stvar Soroša. Kod nas, to je privatno pitanje Prigožina - rekao je Putin.

U stvari, Putin je priznao da je Prigožin za njega bio ono što je pogrešno verovao da je Soroš za američku vladu – oruđe za strano mešanje uz mogućnost poricanja. Putinova sudbonosna odluka da pokrene sveobuhvatni napad na Ukrajinu prošlog februara uklonila je mogućnost i potrebu za poricanjem.

Nakon godina negiranja svih veza sa Vagnerom, Prigožin je u septembru trijumfalno objavio da je osnovao vojnu kompaniju još 2014. godine. Priznanje je usledilo nakon što viralni video, koji je očigledno procureo iz Prigožinovog tima, prikazuje ga u zatvoru kako okupljenima daje priliku da se bore u Ukrajini.

Prigožin je rekao zarobljenicima da će verovatno poginuti na bojnom polju. Ali ako prežive šest meseci, biće pušteni sa punim pomilovanjem i izdašnom platom.

- On je jedan od nas - priseća se zatvorenik u jednom od zatvora koje je Prigožin posetio i dodao:

- On je takođe bio zatvorenik. Mislim da se mnogo ljudi prijavilo jer su verovali Prigožinu. Ne veruju vlastima, ali su verovali Prigožinu da će ih on osloboditi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mzz

pre 1 godinu

On je kripto rus i zato može da radi to što radi, da je samo rus a ne onaj izabrani već bi imo bar jednu rupu u glavi ... a ovi mogu kako oće i šta oće na obe strane fronta a sarmati ginu ... i sve po starom Za njima dolaze oni nosati sa kapicama i sve kupuju

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)
Live TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se juče krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti. Na tu temu govorio je za Informer predsednik Lobista Srbije Nenad Vuković tokom gostovanja u "Info jutru".

27.06.2024

13:08

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija