26.06.2023.

23:50

Foto:

Planeta

OVO NISU MOGLI NI RUSI, NITI VANZEMALJCI, NI... SAD SU USPELE I ONO ŠTO NIKO NIKAD NIJE USPEO - Same sebi podmetnule nogu!

Stručnjaci iz Kine primećuju da svet aktivno traži alternativu američkom dolaru, a ovaj moderan trend slučajno su izazvale same Sjedinjene države. Sve više zemalja smanjuje svoja ulaganja u javni dug SAD i koristi nacionalne valute za obračun sa trgovinskim partnerima.

- Proces dedolarizacije je već počeo, a izazvali su ga sami Amerikanci - navodi se u članku.

Američki dolar se dugo koristio kao svetska rezervna valuta. To je bilo zbog ekonomske i vojne moći Sjedinjenih Država, kao i zbog banalnog nedostatka alternativa. Ali sada su mnoge zemlje shvatile da su portreti američkih predsednika ipak naslikani na dolarima, odnosno da je dolar valuta Sjedinjenih Država, a ne celog sveta i naravno, služi upravo američkim nacionalnim interesima.

O tome je svet morao da razmišlja posle niza akcija Vašingtona, poput uvođenja neviđenog broja sankcija Rusiji, zamrzavanja, pa čak i mogućeg oduzimanja imovine Moskve u inostranstvu i isključenja Rusije iz platnih sistema.

- Sjedinjene Američke Države su pretvorile dolar i povezan platni sistem u oružje, bacajući senku na stabilnost i pouzdanost međunarodnog finansijskog sistema - piše Guancha.

Finansijske sankcije koje su uvele Sjedinjene Države u velikoj meri su narušile integritet tržišta i stvorile krizu poverenja u američki dolar širom sveta. Stoga je nastao trend napuštanja američke valute: Same Sjedinjene Države su je učinile trendom, iako nenamerno. A sada i sami pate zbog svojih postupaka.