29.06.2023.

19:08

Foto: EPA / Yoan Valat

Planeta

(FOTO) Pariz gori, na ulicama 40.000 policajaca

Policijski čas ima za cilj uspostavljanje reda nakon nemira koji su izbili ranije ove nedelje, pošto je policija ubila tinejdžera koji nije zaustavio automobil, u pariskom predgrađu Nanter, objavile su vlasti na Tviteru, prenosi Rojters.

Širom Francuske, uključujući Pariz, večeras će biti raspoređeno 40.000 policajaca, nakon što su se neredi, koji su izbili pošto je policija ubila tinejdžera koji nije zaustavio automobil, proširili na celu zemlju, izjavio je ranije danas francuski ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanen.

U Nanteru je za danas planirana komemorativna šetnja za ubijenog mladića, a u kome će prema pisanju medija, učestvovati oko 6 hiljada ljudi. Na protestima se vode nasilni sukobi sa policijom.

Podsetimo, u utorak ujutro, policajci su pucali i ubili 17-godišnjeg dečaka tokom provere u Nanteru, predgrađu zapadno od Pariza, za koga je policija rekla da je odbio da ispuni njihove zahteve. Кao rezultat toga, u nizu gradova izbili su nemiri koji traju dva dana.

Demonstranti su zapalili automobile, kante za smeće, gradske kuće, kao i policijske stanice. Nerede su pratili nasilni sukobi sa pripadnicima policije. Policija je gašana molotovljevim koktelima, vatrometom i kamenicama.

Pripadnici policije su odgovorili suzavcem. Francusko ministarstvo unutrašnjih poslova javilo je da su privedeno 150 osoba.

U četvrtak se očekuje „tihi marš” ispred uprava policije grada Nantera, na koji je pozvala majka preminulog mladića.

Francuske vlasti pozvale su građane da se "smire", zahtevajući pravičnu istargu o ovom slučaju.