02.07.2023.

06:56

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Zelenski stigao u Odesu! Žestoke borbe na svim delovima fronta - eliminisani ukrajinski diverzanti kod Kremene!

''Pas laje, vetar nosi''


Čečenski lider Ramzan Kadirov oglasio se na društvenim mrežama i demantovao glasine o svojoj bolesti, kao i o nestanku poslanika Državne dume Adama Delimhanova.

- Pas laje, vetar nosi - rekao je čečenski lider.

Pre nekoliko dana društvenim mrežama se proširila informacija da je čečenski lider teško bolestan, a Delimhanov nestao.
 

Eksplozija u Zaporožju


- Eksplozija je odjeknula u gradu Zaporožje koje se nalazi pod kontrolom Kijeva - navodi portal „Opščestveno“.

Vlasti još nisu komentarisale incident. Upozorenje o vazdušnom napadu nije objavljeno u području Zaporoške oblasti, koja se nalazi pod kontrolom Ukrajine.

 

Kadirov: Eliminisani ukrajinski diverzanti

- Ruski vojnici su kod Kremene porazili diverzantsko-izviđačku grupu 95. posebne jurišne brigade vazdušno-jurišnih trupa Ukrajine. Pet boraca Oružanih snaga Ukrajine je zarobljeno - napisao je na svom Telegram kanalu čečenski lider Ramzan Kadirov.

- Tokom uspešnih ofanzivnih dejstava u području Serebrjanskog šumskog masiva, u blizini Kremene, poražena je diverzantska grupa 95. odvojene jurišne brigade vazdušno-desantnih trupa Ukrajine. Kao rezultat okršaja, šest nacista je likvidirano, dok je pet zarobljeno - napisao je Kadirov.

Šef severnokavkaske republike je takođe istakao da je ranjenim zarobljenicima pružena neophodna medicinska pomoć.

Ruska vojska pokušava da potisne ukrajinske jedinice u LNR
 

U toku su pozicione borbe za selo Belogorovka u LNR, ruska vojska pokušava da potisne ukrajinske jedinice, rekao je za Sputnjik pripadnik 85. brigade grupe Jug, kodnim imenom „Varjag”.

- Kod sela Belogorovka vode se intenzivne borbe. Oružane snage Ukrajine su tamo veoma dobro ukopane, pokušavamo da ih potisnemo što je više moguće - rekao je izvor.

Početkom maja, pomoćnik čečenskog lidera, komandant specijalnih snaga Ahmat, Apti Alaudinov, rekao je da su njegovi borci i vojnici grupe "Jug" ušli u industrijsku zonu Belogorovke, potisnuvši ukrajinske trupe na milju.

Prema rečima „Varjaga“, ukrajinski militanti se danonoćno prate na ovom sektoru fronta.
 

Zelenski u Odesi


Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da je u nedelju posetio Odesku oblast, gde je primio izveštaj komandanta mornaričkih snaga zemlje, viceadmirala Alekseja Neižpape.

Osim toga, prema rečima Zelenskog, razgovaralo se o privremenim rezultatima i izgledima za razvoj programa pomorskih dronova i raketnog programa.
 

- Oružane snage Ukrajine pokušavaju da napreduju u donjeckom, krasnolimanskom i južnodonjeckom pravcu;

- Oružane snage Rusije pogodile su vojnu tehniku ukrajinskih snaga dostavljenu iz centralnih i zapadnih regiona Ukrajine na železničkim stanicama Harkovske oblasti;

- Ruske snage ubile su tokom prethodnog dana do 95 ukrajinskih vojnika u krasnolimanskom pravcu;

- Ruske snage presekle su dejstva grupe diverzanata u oblasti naselja Kuzmino u DNR;

- Oružane snage Rusije odbile su 11 napada ukrajinskih snaga u donjeckom pravcu;

- U kupjanskom pravcu uništena su dva skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine;

- Ruske snage odbile su dva napada neprijatelja u LNR u kupjanskom pravcu;

- Gubici Oružanih snaga Ukrajine u donjeckom pravcu iznose 360 vojnika;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom proteklog dana do 150 vojnika i haubicu FH70 u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu;

- Oružane snage Rusije uništile su skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine u donjeckom pravcu;

- Ruske snage su u DNR pogodile kontrolne punktove 28. i 54. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;

- Ruski sistemi PVO su u Zaporoškoj oblasti oborili jurišni avion Su-25, a u protekla 24 časa p resretnute su četiri rakete „hajmars“, jedna raketa „harm“ i 14 bespilotnih letelica Ukrajine;

- Ruske snage uništile su ukrajinsku diverzantsku grupu kod Vremevskog uzvišenja;

- Ruska avijacija je u zaporoškom pravcu izvela napad na koncentrisanje ljudstva i tehnike 33. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Pjatihatke i Mirnog.
 

Varšava je uputila grupu od 500 policajaca za zaštitu granice sa Belorusijom, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Poljske Mariuš Kaminski.

„U vezi sa napetom situacijom na granici sa Belorusijom doneo sam odluku da se naše snage pojačaju grupom od 500 policajaca“, napisao je Kaminski na Tviteru i dodao da će se pojačanje pridružiti grupi od pet hiljada graničara i dve hiljade vojnika koji ču

 

 

Strašan problem za Ukrajinu! Amerikanci priznali, nestalo im je ključnog oružja!

 

 

 

Artiljerijski obračun na Dnjepru


Jedinice grupe snaga „Dnjepar“ su tokom prethodnog dana u hersonskom pravcu uništile tri čete minobacača kalibra 120 mm i dve haubice M777 Oružanih snaga Ukrajine, saopštili su u hitnim službama regiona.

Ukrajinske snage su u poslednja 24 časa ispalile na levu obalu Hersonske oblasti oko 80 granata, a gađano je devet naselja, saopštila je pres služba administracije Novokahovskog gradskog okruga.
 

Kuleba: Ovo je samoubistvo za Evropu


Odbijanje da se Ukrajina primi u NATO biće „samoubistvo“ za Evropu, jer će to postaviti temelje za oružani sukob, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba, prenosi list „Politiko“.

Informer

Kuleba je pozvao „da se ne ponovi greška koju je nemačka kancelarka Angela Merkel napravila u Bukureštu 2008. kada je bila protiv bilo kakvog napretka po pitanju članstva Ukrajine u NATO“. Prema njegovim rečima, postupci Merkelove su, između ostalog, doprineli ponovnom ujedinjenju Krima sa Rusijom.
 

▪ Ukrajinske snage izvele su protivofanzivne operacije na najmanje 4 sektora linije fronta.
Predsedavajući Združenog komiteta načelnika štabova SAD priznao je da će ukrajinske kontraofanzivne operacije trajati duže nego što su neki zapadni posmatrači očekivali.

▪ Oružane snage Ruske federacije odgovaraju na ukrajinske operacije oko Bahmuta povlačenjem snaga iz drugih regiona Ukrajine.

▪ Ruske trupe nastavile su ofanzivne operacije duž linije Svatovo-Kremena.

▪ Ukrajinske snage su nastavile sa kopnenim napadima oko Bahmuta.

▪ Ruske trupe su nastavile da vrše kopnene napade u oblasti Bahmuta i prebacuju vazdušno-desantne jedinice.

▪ Oružane snage RF nastavile su da izvode ograničene kopnene napade duž gradske linije Avdejevka-Donjeck.

▪ Ukrajinske snage nastavile su protivofanzivne operacije u zapadnom delu Zaporoške oblasti.

 

Tenkovske borbe kod Soledara


Tenkisti 200. brigade Južne grupe snaga ruske vojske već dva dana uništavaju ukrajinske oklopne grupe na prilazima ruskim položajima kod Soledara u DNR, rekao je za Sputnjik komandant izviđačke čete Južnog vojnog okruga.

On je dodao da je neprijatelj dovezao ljudstvo u oklopnim vozilima i na njima odvezao ranjenike. U trenutku kada se tehnika približava naprednim položajima, ruske snage otvaraju vatru na nju iz artiljerije.

Istovremeno neprijatelj pokušava da zauzme nove položaje na drugom sektoru u artjomovskom pravcu. Komandant je objasnio da su artiljerci već dobili nove koordinate za rad.
 

Rusi uništili "Starlink"


Ruski artiljerci uništili su ukrajinsku satelitsku komunikacionu stanicu „Starlink“ i centar za upravljanje dronovima kod Artjomovska, izjavio je za Sputnjik načelnik pres-centra grupe snaga „Jug“ Vadim Astafjev.

Osim toga, Južna grupa ruskih snaga odbila je napad neprijateljske jurišne grupe u rejonu naselja Berhovka (Artjomovski okrug DNR).
 

 

Kombinovani udar na Ukrajinu: Eksplozije u Kirovogradskoj, Zaporožskoj i Nikolajevskoj oblasti

 

Dronovi kamikaze napadaju ciljeve u Ukrajini, a prijavljuju se i udari krstarećih raketa.


 

▪️ Borbe se nastavljaju u oblasti Pjatihatke i Žerebjanke u Vasiljevskom okrugu. U zoni odbrane 19. streljačke divizije, ukrajinske snage nastavljaju dejstvo u manjim grupama.

▪️ Noću, u oblasti Pjatihatke, ruski obaveštajci su otkrili kretanje specijalne grupe Oružanih snaga Ukrajine - oko 20 vojnika, 8 je likvidirano, 5 povređeno.

▪️ Ukrajinske snage ne prestaju sa pregrupisavanjem i izviđanjem, pripremajući se za nastavak velikih ofanzivnih operacija u pravcu Pjatihatke i Žerebjanke.

Poseta premijera Španije Pedra Sančeza Ukrajini prvog dana španskog predsedavanja EU svedoči o novoj realnosti u kojoj se evropski poslovi više ne razmatraju bez Ukrajine, izjavio je sinoć ukrajinski premijer Volodimir Zelenski u video obraćanju.

- Premijer Španije Pedro Sančez boravio je u poseti Ukrajini. To je veoma simbolično - prvog dana španskog predsedavanja Savetom Evropske unije. Ovo jasno svedoči o novoj realnosti. Sada smo takođe dostigli politički nivo kada se evropski poslovi više ne razmatraju bez Ukrajine - rekao je Zelenski, prenosi Ukrinform.

Informer

On je napomenuo da su sa premijerom Španije potpisane zajedničke izjave podrške evropskim i evroatlantskim integracijama Ukrajine.

- I ovo je već 21. takva izjava, odnosno većina je podržala naše izglede, posebno po pitanju članstva u Alijansi... Belgija, Danska, Estonija, Italija, Island, Španija, Kanada, Letonija, Litvanija, Holandija, Nemačka, Norveška, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenijia, Finska, Francuska, Češka, Crna Gora, Švedska... Hvala svima - rekao je Zelenski.

Pedro Sančez doputovao je u Ukrajinu1. jula, prvog dana španskog predsedavanja Savetu Evropske unije.

Težak udarac za Prigožina! Medijska grupa šefa Vagnera objavila loše vesti!