• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

02.07.2023

11:53

Ukrajina više nema kud! Amerikanci priznali, nestalo im je ključnog oružja!

Printskrin/AP photo/Fotoilustracija

Vesti

Ukrajina više nema kud! Amerikanci priznali, nestalo im je ključnog oružja!

Podeli vest

Zapadu praktično nije preostalo prenosivih protivvazdušnih sistema „stinger“ za Oružane snage Ukrajine, što ozbiljno utiče na borbenu sposobnost ukrajinske vojske, piše američki „Njuzvik“.

- ‘Stingera’ praktično više nema i Rusija to sada zna - izjavio je za portal vojni ekspert Alan Or.

Odsustvo ovih sistema otežalo je kontraofanzivu Kijeva, jer bez kontrole vazdušnog prostora ukrajinske snage ne mogu da savladaju ruska minska polja i suprotstave se artiljeriji, navodi se u članku.

Ovi sistemi pomažu vojnicima bez vazdušne podrške da napadnu protivnički avion. Prvi put su proizvedeni 1978. godine i od tada su više puta unapređeni.

Kako je ranije za portal „Difens van“ izjavio predsednik kompanije koja ih proizvodi, „Rajteon“, Ves Kremer, korišćenje 3D štampanja i automatizacije nije moguće u proizvodnji „stingera“, jer bi to značilo redizajn oružja i dugotrajan proces sertifikacije oružja.

Zbog toga ovo oružje mora da se proizvede na isti način kao i pre četiri decenije.

- Vraćali smo penzionere koji su u svojim 70-im godinama - rekao je Kremer, navodeći da se u proizvodnji koriste decenijama stari nacrti.

- Izvlačimo opremu za testiranje iz skladišta i skidamo prašinu sa nje - dodao je on.

Kompanija je takođe redizajnirala neke komponente oružja, jer je elektronika korišćena za rakete zastarela.

Uz pomoć ovih sistema, ukrajinska vojska mogla bi da zadržava neke visine, a sada se primećuje njeno povlačenje na svim frontovima, zaključuje se u članku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija