11.07.2023.

06:31

Foto: EPA

Planeta

(UŽIVO) NATO kreće u obuku ukrajinskih pilota! Zelenski: Ukrajina će učiniti NATO jačim! Lavrov: Preduzimamo mere!

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev večeras je burno reagovao na vest da su ukrajinske trupe navodno gađale grad Tokmak kasetnim bombama. Projektili ovog tipa zabranjeni su međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, među kojima ipak nisu ni SAD, Kina, Rusija i Ukrajina.

U 17.15 časova militanti nacističkog režima u Kijevu granatirali su Tokmak. Prema preliminarnim informacijama, neprijatelj je upotrebio kasetnu municiju - navodi se u saopštenju koje prenose "RIA Novosti".

Govoreći o najnovijem granatiranju kasetnim bombama, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je na Telegramu objavio da je "vreme da se otkriju ruski arsenali ovog nehumanog oružja".

Ostatak vesti pročitajte OVDE

 

Težak udarac za Moskvu! Ukrajinci razneli ruskog generala stravičnim oružjem!

 

Zelenski: Ukrajina će NATO učiniti jačim

Ukrajina će NATO učiniti jačim, poručio je danas predsednik te zemlje Volodimir Zelenski.

- NATO će učiniti Ukrajinu bezbednijom, a Ukrajina će NATO učiniti jačim - rekao je Zelenski tokom zajedničkog obraćanja sa litvanskim predsednikom Gitanasom Nausedom u Vilnjusu gde se održava NATO samit.

On je dodao da Ukrajina zaslužuje da joj bude dozvoljeno da se pridruži Alijansi, prenosi Rojters. 

- Verujem u NATO koji ne okleva, ne gubi vreme i ne osvrće se na agresora - rekao je Zelenski.

Koalicija od 11 članica NATO-a počeće obuku ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16 u avgustu u Danskoj, a centar za obuku biće osnovan u Rumuniji.

Danska i Holandija prednjače u međunarodnim naporima da se obuče ukrajinski piloti i pomoćno osoblje, da se pomogne oko održavanja aviona i da se na kraju omogući snabdevanje Ukrajine F-16 u ratu protiv Rusije, prenosi Rojters.

"Nadajmo se da ćemo rezultate moći da vidimo već početkom sledeće godine", rekao je vršilac dužnosti danskog ministra odbrane Trols Lund Pulsen, na marginama NATO samita u Viljnusu. Do sada se nijedna država nije obavezala da će Ukrajini poslati avione F-16, iako su joj Poljska i Slovačka isporuče 27 MiG-ova 29.

Lavrov: Rusija će preduzeti mere zbog širenja NATO

Moskva zna koje mere da preduzme kako bi osigurala svoju bezbednost nakon ulaska Švedske i Finske u NATO, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Definitivno ćemo doneti zaključke u zavisnosti od toga koliko će NATO brzo i ekstenzivno koristiti teritoriju Finske i Švedske. Nema sumnje da će to biti urađeno, jer i Helsinki i Stokholm već razgovaraju sa Sjedinjenim Američkim Državama o raznim pitanjima koja se odnose na razmeštanje infrastrukture tog vojnog saveza tačno na ruskoj granici sa Finskom i veoma blizu naše granice sa Švedskom - istakao je on na konferenciji za novinare posle razgovora sa visokim diplomatom Omana Sajidom Badrom bin Hamadom bin Hamudom Al Busaidijem, prenosi TASS.

Prema rečima ruskog ministra, biće zaštićeni svi legitimni bezbednosni interesi Rusije i preduzete neophodne mere u praksi.

- Bilo je iznenađujuće koliko su se i Finska i Švedska brzo odrekle svog neutralnog statusa i prednosti koje im je to decenijama pružalo, osiguravajući njihovu relativno nezavisnu ulogu, kao i reputaciju i autoritet kako u Evropi tako i na međunarodnoj sceni - istakao je Lavrov.

 

Duda: NATO šalje mirovne trupe


Predsednik Poljske Andžej Duda smatra da bi NATO mogao da pošalje svoje „mirovne trupe” u Ukrajinu nakon završetka sukoba.

Sve će zavisiti od toga kakvi dogovori budu postignuti tokom mirovnih pregovora, ako Kijev odluči da ih vodi, objasnio je Duda.

„Ukoliko alijansa donese kolektivnu odluku o slanju trupa koje bi sprovele prekid vatre, onda ćemo mi, kao odgovorna članica NATO-a, sigurno podržati ovu odluku", istakao je on.
 

Ukrajina granatirala Berđansk

Ukrajinske snage granatirale su Berdjansk, verovatno raketama „storm šedou“, izjavio je lider zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Kraj za Ukrajinu! Amerika ohladila Zelenskog, više nema čemu da se nada!

 


Brifing Ministarstva odbrane Rusije

- Tokom proteklog dana ukrajinske snage su nastavile sa bezuspešnim pokušajima ofanzive u donjeckom, krasnolimanskom i južno-donjeckom pravcu.

- U donjeckom pravcu odbijeno je devet napada ukrajinskih snaga .

- Protivnik je razbijen i vraćen na početne položaje. Likvidirano je do 250 ukrajinskih vojnika i jedan tenk.

- U krasnolimanskom pravcu odbijena su tri napada ukrajinskih snaga, sprečeno je delovanje diverzantske izviđačke grupe. Likvidirano je do 105. ukrajinskih vojnika.

- U zaporoškom i južno-donjeckom pravcu ukrajinska vojska je izgubila do 90 vojnika, četiri tenka i haubicu FN-7 britanske proizvodnje.

- U kupjanskom pravcu Ukrajina je izgubila za dan do 20 vojnika, po dva oklopna vozila i haubice, kao i stanicu za kontrabaterijsku borbu. Ruski sistemi PVO oborili su dva aviona Su-25 u Hersonskoj oblasti i presreli su tri rakete „storm šedou“.

- U hersonskom pravcu likvidirano je preko 50 ukrajinskih vojnika i haubica M777 američke proizvodnje.
 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je danas u Vilnjus prvi put od početka rata u Ukrajini.

On je u glavni grad Litvanije, gde se održava samit NATO stigao poljskim državnim avionom oko 15.45 časova. U Viljnus je došla i prva dama Ukrajine Olena Zelenski.

On je na putu za Viljnus rekao je da bi bilo apsurdno ako se Ukrajini ne ponudi vremenski okvir za članstvo u NATO-u tokom samita u Vilnjusu.

Informer

Nemačka šalje novi paket vojne pomoći


Nemačka vlada uputiće novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 700 miliona evra, saopštilo je danas nemačko ministarstvo odbrane.

Paket uključuje dva raketna sistema "patriot" iz zaliha Bundesvera, 40 dodatnih pešadijskih borbenih vozila "marder", 25 dodatnih borbenih tenkova "leopard 1A5", kao i pet tenkova "bergepancer 2", navelo je ministarstvo. 

U saopštenju se navodi da novi paket vojne pomoći Ukrajini uključuje i dodatnih 20.000 komada artiljerijske municije, preneo je Rojters.

 

Makron upao u minsko polje, dramatična odluka Pariza!

 

"Dnjepar" oborio dva suhoja!

Jedinice grupe "Dnjepar" oborila su kod Hersona dva ukrajinska jurišna aviona Su-25 sa posadama, rekao je Sputnjiku izvor sa terena.

Prema njegovim rečima, u zoni Antonovskog mosta kod Hersona ruski artiljerci su likvidirali 10 ukrajinskih vojnika, dok je 8 povređeno.

 

 

Stigle crvene beretke, specijalci zauzimaju Kijevsku lavru! 

 

Bajden i |Zelenski u sredu


 Američki predsednik Džo Bajden će se u sredu, na samitu NATO-a u Vilnjusu, sastati sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, potvrdio je za CNN neimenovani zvaničnik.
Sastanak će biti jedan od znakova jedinstva jer je prisustvo Zelenskog bilo dovedeno u pitanje, navodi američka televizija.

Glavna tema samita će biti budućnost Ukrajine i njen zahtev da postane članica NATO-a.
Međutim, Bajden je ovih dana u intervjuu za CNN rekao da "Ukrajina nije spremna da postane članica", a pogotovo ne sad, dok traje rat sa Rusijom.
- Ne mislim da u NATO-u postoji jednoglasnost oko toga da li Ukrajinu treba uvesti u NATO porodicu sada, u ovom trenutku, usred rata - rekao je Bajden.
Zelenski je rekao da Ukrajina treba da dobije jasne bezbednosne garancije sve dok ne postane članica.
- Samo pod tim uslovima, naš sastanak bi imao smisla - poručio je Zelenski.

Informer

 

 

Eksplozije u Odesi

U Odesi se čulo nekoliko eksplozija, navodi ukrajinski portal Zerkalo. Pre eksplozija u Odeskoj oblasti objavljena je vazdušna uzbuna. TSN ukazuje da su oni možda rezultat rada PVO.

Uništeno skladište sa raketama


U napadu ruske vojske uništeno je u Nikolajevu skladište Oružanih snaga Ukrajine sa raketama dugog dometa, zapadne proizvodnje koje se koriste na avionima, saopštio je izvor Sputnjika iz ovog grada. Tim raketama su naoružavani ukrajinski avioni na obližnjem aerodromu Nikolajevskog avio-remontnog preduzeća - NARP.

 

Počeo istorijski NATO samit, odlučuje se sudbina Ukrajine! Svet strepi od novih poteza Alijanse!

 

Počinje samit NATO u Vilnjusu, Tajani: Ukrajina tek nakon rata!

Danas u litvanskoj prestonici Vilnjusu počinje samit NATO, a ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani izjavio je da bi ulazak Ukrajine u NATO mogao da se očekuje tek po završetku rata. 

- Verujem da je pravi izbor da se oživi Savet NATO-Ukrajina kako bi se pripremio teren za buduće članstvo koje će nužno morati da se dogodi posle rat - dodao je Tajani.

Prema njegovim rečima, tokom samita u Vilnjusu pažnja se mora posvetiti južnoj hemisferi. 

- Svakako da se mora sagledati šta se dešava na istoku, na granici sa Ukrajinom, ali i šta se dešava u Africi i na Bliskom istoku, jer nestabilnost, terorističko prisustvo, ratovi i klimatske promene rizikuju da postanu eksplozivni koktel - rekao je Tajani na konferenciji za novinare u Ankoni na marginama sastanka sa kolegama iz Hrvatske i Slovenije u kontekstu IV trilateralnog sastanka o saradnji na gornjem Jadranu.

- Zamolićemo NATO da pogleda i ovaj front koji je od velike važnosti, samo pomislite na Vagnerovo prisustvo u Africi - dodao je Tajani, prenosi italijanska Republika.



Ovako žele da spasu Kijev?! Rusi jasni, Amerika je pokrenula monstruozan plan!

 

Gore oklopnjaci kod Orehova!

Na snimku se vidi uništenje, pogoci i napušteni tenkovi, najmanje 5 američkih borbenih vozila pešadije Bredli i vozila za čišćenje mina. Nekoliko preživelih boraca VSU u žurbi beže od zapaljenog oklopa.