• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT.rs

11.07.2023

23:13

Sad je stvarno dosta! Medvedev van sebe nakon vesti sa fronta: Vreme je da upotrebimo nehumano oružje!

EPA/AP

Vesti

Sad je stvarno dosta! Medvedev van sebe nakon vesti sa fronta: Vreme je da upotrebimo nehumano oružje!

Podeli vest

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev večeras je burno reagovao na vest da su ukrajinske trupe navodno gađale grad Tokmak kasetnim bombama. Projektili ovog tipa zabranjeni su međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, među kojima ipak nisu ni SAD, Kina, Rusija i Ukrajina.

Ukrajinske trupe granatirale su kasetnom municijom Tokmak u regionu Zaporožja, i to svega nekoliko dana nakon što je američki predsednik Džozef Bajden najavio da će Kijevu isporučiti ovu vrstu oružja.

- U 17.15 časova militanti nacističkog režima u Kijevu granatirali su Tokmak. Prema preliminarnim informacijama, neprijatelj je upotrebio kasetnu municiju - navodi se u saopštenju koje prenose "RIA Novosti".

Precizira se da su pogoci zabeleženi u krugu živinarske farme i na izlazu iz grada prema Vasiljevki.

Govoreći o najnovijem granatiranju kasetnim bombama, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je na Telegramu objavio da je "vreme da se otkriju ruski arsenali ovog nehumanog oružja".

- Prijavili su da je Tokmak granatiran kasetnom municijom. Dakle, vreme je da otkrijemo naše arsenale ovog nehumanog oružja - napisao je Medvedev.

Zašto je ova vrsta naoružanja zabranjena?

Podsećamo, projektili ovog tipa zabranjeni su međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, među kojima ipak nisu ni Sjedinjene Države, Kina, Rusija i Ukrajina.

Glavni problem sa kasetnom municijom jeste to što nema uređaje za samouništenje, pa tako od pet do 14 odsto ovih projektila možda uopšte neće ni pući, te će tako civilnom stanovništvu biti pretnja i dugo nakon sukoba.

Šef ruskog ministarstva odbrane Sergej Šojgu naveo je da ako Sjedinjene Države ipak pošalju ove granate u Ukrajinu, ruske trupe će biti prinuđene da kao odgovor upotrebe slično oružje protiv Oružanih snaga Ukrajine.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija