• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.07.2023

19:53

Gde je Prigožin? Nestanak šefa Vagnera je mnogo veći Putinov problem nago što se misli

Tanjug/AP

Vesti

Gde je Prigožin? Nestanak šefa Vagnera je mnogo veći Putinov problem nago što se misli

Podeli vest

Šef Vagnerove grupe Jevgenij Prigožin boravi u Moskvi od 1. jula, javio je francuski medij Liberation, pozivajući se na zapadne obaveštajne službe. Prema izveštaju, Prigožin je držan u Kremlju i pregovarao je sa Putinom o sudbini Vagnera.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je juče da su se Prigožin i Putin sastali 29. juna. On kaže da je sastanak trajao tri sata i da je na njemu učestvovalo 35 ljudi. Na tročasovnom sastanku sa 35 ljudi, dvojica komandanata Vagnerove jedinice poručili su Putinu da će nastaviti da se bore za njega“, tvrdi Peskov.

Ali jučerašnjim saopštenjem Kremlja, u kojem je pokušao da razjasni situaciju i sanira štetu, čitava misterija oko Prigožina, njegovog nestanka iz javnosti i njegovih veza sa ruskim rukovodstvom postaje još nejasnija.

Prigožin je poslednji put viđen u noći ustanka

Prigožin je poslednji put viđen u noći ustanka nakon što je objavio da se njegove snage povlače. Tada je bio u terencu u Rostovu na Donu. Bio je to kraj kratkotrajne pobune, koja je izazvala tektonske promene, piše CNN.

Foto: Reuters/AP

Jevgenij Prigožin

Od tada je misterija samo rasla. U danima nakon pobune, u poslednje dve nedelje, pratili smo racije u Prigožinovim prostorijama, u javnost su izašle fotografije njegovih navodnih perika i zlatnih poluga. Njemu sličan čovek je takođe viđen kako izlazi iz helikoptera u Sankt Peterburgu.

Ali iz prošlonedeljnih komentara predsednika Aleksandra Lukašenka jasno je da Prigožin nije u Belorusiji, kako je to zahtevao sporazum sa Kremljom. Nisu ni njegovi borci.

Kremlj je pokušao da razjasni situaciju, ali nije baš uspelo

Umesto toga, Kremlj je pokušao da razjasni situaciju u ponedeljak nakon što je francuski list Liberation izvestio o sastanku Putina i Prigožina 29. juna.

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, potvrdio je da je sastanak održan. On je nagovestio da se Putin sastao sa Vagnerovim komandantima i razgovarao o daljim mogućnostima njihovog rada i da je predsednik od njih čuo da su „spremni da nastave borbu za otadžbinu“. Peskov je dodao: „To je sve što možemo da kažemo o ovom sastanku. Ne mogu da vam kažem više.

CNN upozorava na nešto očigledno i veoma značajno ovde. Samo pet dana nakon pobune, najveće pobune u Putinovoj vladavini, šef Kremlja poziva glavnog pobunjenika i njegove komandante kod sebe i zajedno razgovaraju o budućoj saradnji.

Foto: AP/Photo

Prigožin i Putin

To bi značilo da je 48 sati nakon što je Putin rekao vojnicima okupljenim unutar zidina Kremlja kako su sprečili „građanski rat“, šef Kremlja odleteo u grad Derbent na jugu Rusije na fotografisanje i vratio se da pozdravi prave pobunjenike sledećeg dana. . Taj sastanak je potom držan u tajnosti 11 dana.

Kremlj je do sada činio sve da obuzda posledice pobune uveravajući javnost da se ništa posebno nije dogodilo. Prepadi na Prigožinove objekte, zatvaranje njegovih medijskih kuća, njegov nestanak iz javnosti, kontrolisana priča Kremlja o sastanku - sve to dovodi do čoveka čiji je nestanak za Putina problematičniji nego što se na prvi pogled čini, piše CNN.

Činjenica da javnost tek treba da dobije vizuelnu potvrdu o Prigožinovoj sudbini je znak Putinove slabosti – znak da sve opcije sa kojima se Kremlj suočava imaju mane. Ako je Prigožinu oprošteno, kao što Kremlj sugeriše, zašto to nema javnog priznanja?

Prigožinova sudbina, kakva god da je, veliki je problem za Putina

Ako Prigožin ostane slobodan, izbegavajući dogovor koji Lukašenko tvrdi da je sklopio, šta to govori o Putinovom držanju vlasti? A ako bude uhapšen – ili još gore – onda oklevanje Kremlja da to javno kaže sugeriše da Prigožin ima veliku lojalnost u vojsci i da nije neko koga Putin želi da javno povredi ili osramoti.

Šef Kremlja je pre 20 godina dao iz aviona ukloniti najbogatijeg čoveka u Rusiji Mihaila Hodorkovskog kako bi uništio njegove političke ambicije i poslovnu imperiju.

Foto: Reuters/AP

Jevgenij Prigožin

Sada je Putin suočen sa stvarnom i opipljivom pretnjom, a umesto toga odgovara ćutanjem i odloženim vestima o tajnom sastanku, gde se pobunjenici ponovo zaklinju na lojalnost i očigledno im je oprošteno.

Ovo nije jedina uznemirujuća tišina za Kremlj. Još uvek ne znamo gde se nalazi Sergej Surovikin, visoki ruski general koji je navodno unapred znao za pobunu.

Valerij Gerasimov, načelnik ruskog Generalštaba, konačno se pojavio na video snimku koje je Ministarstvo odbrane objavilo u ponedeljak da pokaže da je on zaista živ, zdrav i da je zadužen za rat u Ukrajini.

Možda lideri Kremlja misle da ovaj veo ćutanja projektuje moć: da samo oni znaju odgovore na ova pitanja i imaju konačnu moć? To bi bila još jedna pogrešna procena koja pokazuje koliko su se udaljili od stvarnosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija