14.07.2023.

09:36

Foto: profimedia

Planeta

Kina 'bombarduje' NATO bez milosti, brutalna kanonada iz Pekinga: Ostavljate prljav trag gde god se pojavite, izvor ste svih nesreća u svetu!

- NATO je proizvod Hladnog rata, podržava privid hladnog rata. U Vilnjusu je održan samit NATO-a. Čuli smo poznate izjave koje su se mogle čuti i u vreme Hladnog rata i ideološke konfrontacije. U završnom saopštenju iznete su neosnovane optužbe na račun Kine. Kina odlučno odbacuje te insinuacije - rekao je kineski diplomata.

On je istakao da NATO "naziva sebe odbrambenim savezom, ali podstiče članice da stalno povećavaju vojne troškove i da sprovode vojne aktivnosti širom sveta".

- Alijansa se mešala u poslove drugih zemalja, raspirivala je ratove, bacala bombe na diplomatske institucije, ubijala nevine civile i ostavljala prljavi trag gde god da je došla. Bezbroj činjenica pokazuje da je upravo NATO pravi izvor svih nesreća - konstatovao je Džang Jun.

Takođe je rekao da pojedine zemlje NATO primenjuju dvostruke standarde, raspoređuju oružje na teritoriji drugih država i zaoštravaju regionalne tenzije.

- NATO projektuje moć na ceo svet i kreće se na Istok. u pravcu Azijsko-pacifičkog regiona. Oni govore o zaštiti sveta zasnovanog na pravilima, ali su više puta kršili međunarodno pravo i osnovne norme međunarodnih odnosa. Upravo bi NATO trebalo da preispita svoje vrednosti - poručio je kineski diplomata.

U završnom saopštenju učesnika samita NATO koje je usvojeno 11. jula u Vilnjusu navodi se da su zemlje Alijanse zabrinute zbog gomilanja nuklearnog arsenala Kine i, po njihovom mišljenju, nedovoljnim naporima Pekinga u oblasti kontrole nuklearnog naoružanja. U saopštenju se takođe tvrdi da produbljivanje strateškog partnerstva između Kine i Rusije protivreči vrednostima i interesima NATO.