• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

12.07.2023

09:11

Kinezi patosirali Stoltenberga! Brutalan odgovor Pekinga na optužbe NATO!

EPA

Vesti

Kinezi patosirali Stoltenberga! Brutalan odgovor Pekinga na optužbe NATO!

Podeli vest

Peking je uzvratio na optužbe NATO-a da Kina dovodi u pitanje interese i bezbednost alijanse i usprotivio se svakom pokušaju zapadnog vojnog bloka da proširi svoje prisustvo u azijsko-pacifičkom regionu.

U saopštenju objavljenom na sredini dvodnevnog samita u litvanskoj prestonici Vilnjusu u utorak, NATO je poručio da Kina svojim "ambicijama i politikom prinude" dovodi u pitanje interese, bezbednost i vrednosti alijanse.

Kineska misija za Evropu odgovorila je u utorak da sadržaj saopštenja koji se odnosi na Kinu zanemaruje osnovne činjenice, iskrivljuje kinesku poziciju i politiku i namerno diskredituje Peking, prenosi Rojters.

"Mi se tome odlučno protivimo i odbacujemo", navodi se u saopštenju kineske misije. 

Kineska misija je saopštila da se Peking odlučno protivi NATO-ovom "kretanju ka istoku u azijsko-pacifičkom regionu" i upozorila da će svaka akcija koja ugrožava prava Kine naići na odlučan odgovor.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je novinarima na samitu da, iako Kina nije "protivnik" alijanse, ona svojim "prisilnim ponašanjem" sve više izaziva međunarodni poredak zasnovan na pravilima.

- Kina sve više osporava međunarodni poredak zasnovan na pravilima, odbijajući da osudi rat Rusije protiv Ukrajine, preti Tajvanu i vrši značajno vojno jačanje - rekao je Stoltenberg,

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije
Društvo

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije

U Srbiji, prema rezultatima poslednjeg popisa obavljenog 2022. godine, postoji 2.261.051 stambena zgrada, navodi se u danas objavljenoj publikaciji "Stambene zgrade", u kojoj Republički zavod za statistiku (RZS) prvi put objavljuje podatke o teritorijalnom rasporedu i osnovnim karakteristikama stambenih zgrada.

09.05.2024

14:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija