19.07.2023.

13:16

Foto: EPA

Planeta

Preokret! Ukrajina našla novu rutu za žito?!

Sporazum o žitu je obustavljen u ponedeljak kada je Ruska Federacija obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na njegovo produženje.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je primetio da uslovi sporazuma sa Rusijom nisu ispoštovani, uprkos naporima UN, jer zapadne zemlje neće ispuniti svoja obećanja.

- Stav Turske u ovoj situaciji, odnosno spremnost da dalje pregovara sa Ruskom Federacijom, je deo politike zemlje u cilju zadovoljenja svojih interesa. Turska nastoji da nastavi posredničke usluge, jer je kao posrednik 'sporazuma o žitu' pokušavala da pronađe 'zlatnu sredinu' i minimizira rizike - rekao je novinarima Bodnar, prenosi Interfaks-Ukrajina.

Prema njegovim rečima, Rusija možda neće pribeći izvršenju svih pretnji o kojima je govorila, ali da one ostaju i da to utiče na rad brodarskih kompanija, osiguranje itd.

- Budimo iskreni. Rusija je, nakon povlačenja iz sporazuma, izjavila da ne garantuje  bezbednost. A to znači da će granatirati luke, infrastrukturu i, moguće, brodove. To je rizik - rekao je ukrajinski ambasador.

Informer

Bodnar je podsetio da je Ukrajina formirala fond za osiguranje ovih rizika, ali da postoje određeni uslovi.

- Imamo mogućnost da privučemo brodove i kompanije. Sa naše tačke gledišta, to se može realizovati i bez korišćenja ove trase, koja je već dogovorena, nego kroz teritorijalne vode Rumunije i Bugarske. To je takođe moguća opcija za minimiziranje rizika - objasnio je ukrajinski ministar.

Istovremeno, Bodnar je istakao potrebu za odgovornošću međunarodne zajednice, kako bi, s jedne strane, pomogla Ukrajini da sprovede takav scenario, a sa druge strane, izvršila pritisak na Rusiju da spreči svoje moguće napade.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je u razgovoru s južnoafričkim kolegom Sirilom Ramafosom da obaveze u vezi s otklanjanjem prepreka za izvoz ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva nisu ispunjene, saopšteno je iz Kremlja.

- Glavni cilj sporazuma, odnosno isporuke žita zemljama kojima je ono najpotrebnije, uključujući zemlje na afričkom kontinentu, nije realizovan - rekao je Putin.