• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.07.2023

19:16

Zapad će ostati bez jeftine pšenice, Rusija se povukla iz sporazuma o ukrajinskom žitu! Ionako nije stizalo do gladnih u Africi!

AP/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

Zapad će ostati bez jeftine pšenice, Rusija se povukla iz sporazuma o ukrajinskom žitu! Ionako nije stizalo do gladnih u Africi!

Podeli vest

SAD, Francuska, gotovo kompletan Zapad digli su se na noge posle odluke Rusije da obustavi učešće u sporazumu o izvozu žitarica Crnim morem! Možda zbog toga što će sada ostati bez jeftine pšenice, koja je umesto u najsiromašnijim zemljama Afrike, završila u državama EU?!

Podsetimo, prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski saopštio je da je odluka o raskidu sporazuma o žitu konačna i neće biti daljih razgovora na ovu temu! Moskva navodi da raskid sporazuma nije povezan sa noćašnjim napadom na Krimski most.

Sporazum, koji je postignut uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija u julu 2022. omogućavao je Ukrajini da izvozi žito iz svojih luka i bezbedno prođe kroz Crno more, do bosforskog moreuza u Turskoj.

Raskid sporazuma o transportu žita kroz Crno more znači povlačenje garancija za bezbednost plovidbe, kao i sužavanje pomorskog humanitarnog koridora i zatvaranje zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Naglašeno je da će ''bez učešća Rusije, Crnomorska inicijativa prestati da funkcioniše od sutra, 18. jula'', preneo je ruski Interaks.

Čim je Moskva objavila da se povlači iz "sporazuma", usledile su reakcije Zapada! Javili su se Francuska, SAD, naravno i neizbežna  predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je poručila da "oštro osuđuje ciničan potez" Rusije, navodeći da Evropska unija radi na obezbeđivanju sigurnosti hrane za ugrožene širom sveta.

Bela kuća upozorava da će odluka Rusije da suspenduje učešće u sporazumu o slobodnom transportu žitarica kroz Crno more uvećati nesigurnost snabdevanja hranom u svetu i naneti štetu milionima ugroženih ljudi, pa je pozvala Moskvu da odmah poništi svoju odluku.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Adam Hodž dodao je da je pomenuta inicijativa bila ključna za snižavanje cena hrane širom sveta, koje su naglo porasle "kao rezultat ruske invazije na Ukrajinu", preneo je Si-En-En.

- Više od polovine od 32 miliona metričkih tona žitarica i prehrambenih proizvoda isporučenih uz pomoć Crnomorske inicijative otišlo je u zemlje u razvoju, uključujući neke od najnebezbednijih regiona na svetu - rekao je Hodž.

I Francusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Rusiju da prestane sa ucenama vezanim za suspenziju sporazuma o žitu.

- Rusija mora da prestane sa ucenama koje se tiču sigurnosti hrane na svetskom nivou i da preispita svoju odluku - poručuje se u saopštenju, prenosi Rojters.

Da sve bude još ciničnije, Zapad je uporno ignorisao upozorenja Rusije da ukrajinsko žito ne stiže do onih kojima je namenjeno! Predsednik Rusije Vladimir Putin nedavno je otkrio je gotovo sve žito iz ukrajinskih luka isporučeno EU, a ne zemljama kojima je bilo potrebno, odnosno da je do najsiromašnijih država stiglo svega nekoliko procenata od ukupnih isporuka.

Foto: Fotoilustracija/Printskrin

 

Kada je Moskva u septembnru 2022. godine napravila presek Sporazuma o izvozu ukrajnskog žita došla je do frapantnih podataka! Od 87 brodova, koji su izašli iz ukrajinskih luka sa žitom, 32 su ostala u Turskoj. Tri broda upućena su u Južnoafriiku Republiku, tri u Izrael, sedam u Egipat, 30 u EU, a samo dva u najsiromaljnije zemlje prema UN, to su Jemen i Džibuti. To je 60 hiljada tona, odnosno svega tri odsto.

U aprilu ove godine pobunili su se i Mađarska, Poljska, Slovačka, Rumunija i Bugarska. Ove zemlje obratile se tada Ursuli fon der Lajen, tražeći da se odmah pozabavi neodrživom situacijom izazvanom sve većim uvozom poljoprivrednih proizvoda iz ratom zahvaćene zemlje. Prisustvo ogromnih količina jeftinog ukrajinskog žita u istočnoj Evropi, koja je prema prvobitnom dogovoru trebalo da bude samo tranzitna zona za njegov izvoz na druge kontinente, izaziva veliko nezadovoljstvo proizvođača žita u brojnim zemljama EU. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Mađarska otvara nova pristupna poglavlja sa Srbijom! Sijarto: Centralna Evropa i zapadni Balkan mogli bi da budu most između Istoka i Zapada
Politika

Mađarska otvara nova pristupna poglavlja sa Srbijom! Sijarto: Centralna Evropa i zapadni Balkan mogli bi da budu most između Istoka i Zapada

Mađarska će tokom svog predsedavanja Evropskom unijom, koje počinje 1. jula, otvoriti nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom i voditi međuvladine razgovore sa svih pet kandidata za članstvo Zapadnog Balkana u okviru svojih nastojanja da ubrza proširenje EU u tom regionu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

26.06.2024

12:58

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete!
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete!

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija