20.07.2023.

13:28

Foto: Reuters

Planeta

Glavni komandant Ukrajine očajan! Sirski otvorio dušu: Znate li zašto napadamo Ruse, a znamo da nam ne ide?!

 

On je objasno da je to zbog guste minske pokrivenosti teritorija i prednosti Ruske Federacije u ljudstvu, opremi i municiji.

- Mi nemamo nikakvu prednost nad Rusima, nažalost, u broju naših trupa. I u broju jedinica artiljerije - rekao je Sirski.

On kaže da ukrajinska vojska u takvim uslovima napreduje kako bi preuzela inicijativu i podigla moral.

- Napadamo i to radimo kako bismo sprečili neprijatelja da presretne operativnu inicijativu. Našu ofanzivnu inicijativu. Što je najvažnije, ovo daje veoma veliki moralni podsticaj našim vojnicima. Za nas je ovo veoma važno jer naše vojno osoblje stiče iskustvo, shvataju da su u stalnom borbenom kretanju, da su već u borbi - rekao je Sirski.

Upitan o Bahmutu, Sirski je rekao da grad, iako prema mišljenju mnogih stručnjaka nema strateški značaj, ona ima veoma važnu ulogu kao saobraćajno čvorište.

- Put od Debaljceva, put od Severska, put od Gorlovke, put od Konstantinovke i put od Slavjanska prolaze kroz Bahmut. To je centar gde se sve ove staze spajaju. Koristeći razvijenu mrežu puteva, ruske trupe mogu da napreduju u najmanje tri takva operativna pravca. Osim toga, generalno, područje oko Bakhmuta je područje koje vam omogućava da kontrolišete većinu dominantnih visova. Ovo povećava njegovu ulogu odskočne daske za kasnija ofanzivna dejstva - objasnio je Sirski.

Drugo, ruska odbrana u Bahmutu je izgrađena tako da je Ukrajini povoljno da napada sa boka, objašnjava.

- Bukvalno tri kilometra iza Bahmuta počinje sledeći grad Časov Jar. I ovde nam je veoma važno da zaustavimo neprijatelja u Bahmutu, koji se nalazi u tamošnjoj niziji. I mislim da je to bila velika greška Vagnera, kada se potpuno popeo u Bahmut, pretrpeo je velike ljudsk gubitke - rekao je, između ostalog, komandant Kopnene vojske Ukrajine.

Sudeći po mapi koju je objavio ukrajinski vojni telegram kanal DeepState, Bahmut trenutno nije u poluokruženju, a na bokovima jugozapadno i severozapadno od grada borbe se i dalje vode.