• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/ria

18.07.2023

13:55

Kreće horor! Ukrajina dovukla kasetne bombe kod Bahmuta, sprema se razaranje neviđenih razmera!

Tanjug/AP/Reuters

Vesti

Kreće horor! Ukrajina dovukla kasetne bombe kod Bahmuta, sprema se razaranje neviđenih razmera!

Podeli vest

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga Aleksandar Sirski potvrdio je Bi-Bi-Siju da se kasetna municija već nalazi u Ukrajini i da će biti spremna za upotrebu u narednim danima,

- General Sirski je potvrdio da je američka kasetna municija isporučena Ukrajini i da će biti spremna za upotrebu u roku od nekoliko dana - saopštila je britanska televizija koja je intervjuisala ukrajinskog komandanta.

Kako je navedeno u članku, dopisnici Bi-Bi-Sija su bili svedoci da se haubice M777 koje su prebacile Sjedinjene Države, a koje će ispaljivati kasetne granate, već nalaze na položajima oko Bahmuta.

Američki predsednik Džo Bajden objavio je 7. jula svoju odluku da počne isporuke kasetne municije Ukrajini. Zvanična predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova  Marija Zaharova istakla je da takve zalihe ugrožavaju civile i da imaju za cilj produženje krize.

Kasetna municija nije opremljena uređajima za samouništenje. Prema američkoj vojsci, od 5% do 14% ove municije možda uopšte neće eksplodirati, pošto je već duže vreme ležala u skladištima. U ovom slučaju to će biti mine koje ugrožavaju civilno stanovništvo i nakon završetka sukoba. Čak se i u Kongresu SAD protivio isporuci takvog oružja Ukrajini. Članovi Bajdenove stranke iz Demokratske partije SAD pripremaju amandman na zakon o odbrani kojim bi se zabranio prenos kasetne municije. Prema rečima Ilhana Omara, člana Predstavničkog doma američkog Kongresa iz Minesote, upotreba ove municije krši ljudska prava.

Međunarodna nevladina organizacija "Hjuman rajts voč" saopštila je da će transfer ove vrste oružja u Kijev neminovno dovesti do dugotrajnih patnji civilnog stanovništva i poništiti međunarodnu osudu njihove upotrebe.

Kasetna municija je zabranjena međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, ne uključujući SAD i Ukrajinu. Oružane snage Ukrajine , prema ruskoj vojsci, već su koristile kasetnu municiju za granatiranje Donbasa.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da će, ako SAD isporuče Kijev kasetnom municijom, ruske oružane snage biti prinuđene da koriste slična sredstva protiv ukrajinske vojske kao odgovor.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija