27.07.2023.

08:54

Foto: Shuterstock

Planeta

Bugarski istoričar najavljuje strašnu sudbinu Ukrajine: Ne gledajte geopolitičke razloge, tražiće nešto mnogo dublje!

On je posebno istakao značaj iskopavanja litijuma. Sivilov je podsetio na saopštenja ukrajinskog Ministarstva za zaštitu prirodne sredine i resursa o velikih zalihama litijuma u Donjeckoj i Zaporopškoj oblasti, koje su pod kontrolom ruskih snaga. Istoričar navodi da litijum igra ogromnu ulogu u sudbini Zelenog sporazuma.

- Nažalost, sudbina Ukrajine će biti žalosna jer su svi zainteresovani za ta nalazišta. Kao što znate, litijum je osnovni element baterija koje danas koristimo. Nije samo reč o kompjuterima i telefonima nego i o automobilima koji će se proizvoditi - naveo je Sivilov.

Prema njegovim rečima, najverovatniji scenario je da će zemlja biti podeljena.

- Za obične Ukrajince to zvuči strašno, ali oni će se pretvoriti u neku polukolonijalnu zemlju jer sve oružje koje se isporučuje i koje će se isporučivati mora da otplati ukrajinska vlada, a ona može da ne plaća novcem, nego pristupom tim resursima - naveo je istoričar.

Vrlo verovatno da će ta grana (proizvodnja baterija), proizvodnja koja izaziva zagađenja, biti prebačena u Ukrajinu jer tamo postoji sva infrastruktura, radna snaga. Ukrajina je direktno povezana sa Evropom, a pri tome nema potrebe da se poštuju evropske ekološke norme što će učiniti proizvodnju mnogo jeftinijom, naveo je on.

Moguće je da Ukrajina, prvo, neće postati član NATO, a drugo, neće moći da se samostalno razvija.

- Ukrajina će nadalje pasti u punu kolonijalnu zavisnost. Jedna polovina će zavisiti od SAD, Evrope i verovatno Australije, a druga će biti deo Rusije - zaključio je on.