05.08.2023.

18:18

Foto: Reuters/Tanjug AP/printskrin

Planeta

Sastanak mira u Saudijskoj Arabiji! Vagner u Nigeru! Rusi digili avione zbog američkog drona!

Vagner pomaže pučistima u Nigeru?

Borci Vagnerove grupe nalaze se na terenu u Nigeru i "instruišu" pripadnike oružanih snaga koji učestvuju u vojnom udaru koji je u toku, prenose svetski mediji.

LSi Afrika prenosi da su „instruktori iz Vagnerove grupe ruskih plaćenika” stigli u prestonicu Nijamej da obuče pučiste, nakon što su otputovali iz Malija.

Ovo dolazi nakon što su se pojavili izveštaji da je vojna hunta zamolila Vagnera za pomoć. Ultimatum koji je nametnula Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOVAS) ističe sutra.

ECOVAS je saopštio da ima plan i da će vojno intervenisati ako puč ne bude ugašen u roku, dok je Francuska rekla da će podržati napore da se okončaju nemiri i obnovi vlada.

Rusi: Podigli smo avion da presretnemo američki dron

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je podiglo borbeni avion Su-30 kako bi presreo američki izviđački dron kako bi sprečio njegov prelazak na teritoriju pod kontrolom Rusije.

Ruska posada identifikovala je dron kao izviđački dron američkih vazduhoplovnih snaga MK-9A Reaper, saopštilo je ministarstvo.

Tvrdi se i da se dron okrenuo od granice nakon što je ugledao ruski mlaznjak.

Počeo je važan sastanak o miru u Ukrajini. Učestvuje oko 40 zemalja, uključujući Kinu

Visoki zvaničnici četrdesetak zemalja, uključujući SAD, Kinu i Indiju, počeli su u Saudijskoj Arabiji pregovore koji bi, kako se nadaju Kijev i ukrajinski saveznici, trebalo da rezultiraju dogovorom o ključnim principima mirnog okončanja rata u Ukrajina.

Uništen dron kod Sevastopolja!

Nadvodni dron koji je ruska mornarica uočila u vodama kod Sevastopolja uništen je na velikoj udaljenosti od obale. Sva ograničenja koja su se ticala saobraćaja na moru su ukinuta, saopštio je gubernator Mihail Razvožajev.

 

Hitno! Odmazda Ukrajine u Crnom moru, objavljena dramatična odluka!

 

Rusi zauzeli Novoselovsko

U kupjanskom pravcu u LNR ruska vojska oslobodila naselje Novoselovsko, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Putin ovo zna" CNN: Ruski lider čeka rasplet u Americi, jedan događaj će odlučiti sledeći potez u Ukrajini!

 

Uzbuna kod Sevastopolja!

U morskoj zoni Sevastopolja flota je otkrila pomorski površinski dron, preduzimaju se mere za njegovo uništenje, nema potrebe za evakuacijom sa plaža, rekao je u telegram kanalu guverner regiona Mihail Razvožajev.
"U morskoj zoni Sevastopolja, na otvorenom moru, flota je otkrila površinski dron, koji trenutno nastavlja da se kreće. Preduzimaju se sve neophodne mere za njegovo uništenje. Specijalne službe su odlučile da ograniče kretanje plovla od Balaklave do plaža i nazad“, napisao je Razvožajev.

90 projektila na Belgorodsku oblast!

Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata gađala pet pograničnih rejona Belgorodske oblasti i ispalila 90 projektila, rekao je gubernator te ruske oblasti Vjačeslav Gladkov.

SBU Ukrajine: Izveli smo napad pomorskim dronom na ruski tanker "Sig"

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) je noćas zajedno sa ukrajinskom mornaricom izvela specijalnu operaciju, u kojoj je pomorskim dronom napadnut veliki naftni tanker Ruske Federacije „Sig“, rekli su izvori u SBU za ukrajinske medije. 

Tanker je prevozio gorivo za ruske trupe, prenosi Interfaks Ukrajina. Kako se navodi, specijalna operacija je izvedena pomoću pomorskog drona, koji je nosio 450 kilograma TNT-a. Ističe se da je operacija izvedena u teritorijalnim vodama Ukrajine.

Prethodno je ruska Federalna agencija za pomorski i rečni saobraćaj saopštila da je tanker "Sig" oštećen na južnom prilazu Kerčkom moreuzu nedaleko od Krimskog mosta, verovatno u napadu pomorskog drona. U saopštenju se navodi da tanker nije potonuo, kao i da niko od 11 članova posade nije povređen.
 

 

 

Ukrajinci terorišu ruske brodove, isplivao snimak horora u Kerčkom moreuzu! (VIDEO)

 

Vazdušna opasnost na čitavoj teritoriji Ukrajine!

 

Dramatičan snimak

"Ne možemo da se pomerimo", čuje se a audiosnimaku iz ruskog tankera SIG nakon udara drona u blizini Krimskog mosta.

Posada kaže da je brod na površini, ali ne može sam da se kreće. Na lice mesta poslat je čamac "Merkur" koji je pritekao u pomoć.

 

 

Pogođen tanker u Kerčkom moreuzu

Ukrajinski dronovi pogodili su ruski tanker u Kerčkom moreuzu, nakratko zaustavivši saobraćaj na strateškom mostu koji povezuje Krim s Rusijom, objavili su ruski mediji u subotu.

Brod je oštećen i dva tegljača stigla su na lice mesta događaja, objavila je novinska agencija Tass koja je dodala da nafta nije iscurila iz broda na kojem je bilo 11 ljudi.

Informer

Na mrežama se pojavila i informacija da je ugašeno osvetljenje na Krimskom mostu.

"Spasilački tim se preselio iz Novorosijska u oblast Kerčkog moreuza, gde je došlo do napada dronom na tanker", saopštio je Tamanski pomorski spasilački podcentar.

Moscow Times piše da je reč o tankeru za prevoz kemikalija SIG, koji je bio pod sankcijama jer je snabdevao gorivom ruske snage koje su pritekle u pomoć režimu Bašara al-Asada tokom rata u Siriji.

Saobraćaj na mostu koji povezuje poluostrvo Krim s Rusijom bio je prekinut na tri sata pre nego što je ponovno uspostavljen rano jutros.

Kerčki most jedini je most koji povezuje poluostrvo s Rusijom i koristi se za prevoz opreme ruske vojske na ukrajinskoj fronti.