• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

05.08.2023

13:22 >> 14:17

"Znate li šta Putin čeka?!" CNN: Jedan događaj u SAD odlučiće ključni potez Rusije u Ukrajini!

Reuter/EPA/AP

Vesti

"Znate li šta Putin čeka?!" CNN: Jedan događaj u SAD odlučiće ključni potez Rusije u Ukrajini!

Podeli vest

Najviši američki i zapadni zvaničnici strahuju da je malo verovatno da će ruski predsednik Vladimir Putin promeniti kurs u Ukrajini pre američkih predsedničkih izbora 2024. godine.


U izjavi za Si-En-En četiri američka zvaničnika su izrazila zabrinutost zbog toga što Putin računa na američke predsedničke izbore 2024. u svojim ratnim planovima u Ukrajini, u nadi da će poraz predsednika Džozefa Bajdena sledeće godine navesti SAD da smanje podršku Ukrajini i poboljšaju pregovaračku poziciju Rusije.

Kako navodi američki TV kanal, SAD još nemaju eksplicitne obaveštajne podatke o Putinovom načinu razmišljanja, ili o tome da li on namerno odugovlači rat u nadi da će Donald Tramp ili republikanski predsednički kandidat pobediti. 

Si-En-En dodaje da izbori sledeće godine ostaju ključni faktor za koji najviši zapadni bezbednosni, obaveštajni i diplomatski zvaničnici veruju da će uticati na Putinove odluke u Ukrajini, što čini još manje verovatnim da će rat biti rešen pre kraja sledeće godine. 

Jedan američki zvaničnik rekao je da „nema sumnje“ da Putin „pokušava da izdrži“ do izbora 2024, dok drugi izvor povezan sa obaveštajnim službama kaže da je to „neka vrsta slona u sobi“ za SAD, Ukrajinu i Evropu.

- Putin zna da će mu Tramp pomoći. I Ukrajinci i naši evropski partneri. Dakle, iako nismo videli ništa eksplicitno u tom smislu, verujem da svi to misle - rekao je izvor. 

Evropski diplomata rekao je za CNN da veruje da je pokušaj da se rat u Ukrajini produži do američkih izbora "upravo Putinov plan". Zvaničnici koji su razgovarali sa CNN-om pod uslovom anonimnosti veruju da bi Putin mogao da gleda na pobedu Trampa ili nekog drugog republikanskog kandidata kao okidač za SAD da povuku podršku Ukrajini. 

Foto: EPA

 

 

Tramp se nije obavezao

Oni takođe smatraju da Putinov pogled na izbore čini još važnijim za SAD da zadrže dugoročnu podršku Ukrajini, što je obaveza koju Bajdenova administracija ne dovodi u pitanje.

Tramp, koji je u ovom trenutku favorit za nominaciju republikanaca, nije se obavezao da će podržati Ukrajinu u ratu. Tvrdio je da bi kao predsednik mogao da reši rat za 24 sata, a ove nedelje je izjavio da podrška Ukrajini treba da bude uslovljena istragom Kongresa o Bajdenu i njegovoj porodici.

Dok je guverner Floride Ron DeSantis povukao prethodne izjave, nazivajući rat u Ukrajini „teritorijalnim sporom“, on zastupa stanovište široke antiintervencionističke politike. 

Republikanci u Kongresu takođe su povukli strožu liniju finansiranja Ukrajine otkako je ta stranka preuzela kontrolu nad Predstavničkim domom ove godine, a predsedavajući Predstavničkog doma

Foto: EPA-EFE/ALEXANDER KAZAKOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL POOL PHOTO

 

 

Svetlo na kraju tunela

Kevin Mekarti je ranije sugerisao da planira da blokira sve napore predvođene Senatom da se odobre dodatna sredstva za pomoć ukrajinskim ratnim naporima.

- Izbori sledeće godine komplikuju stvari jer Rusi misle da imaju svetlo na kraju tunela. To ohrabruje Putina da misli da će politička podrška Ukrajini biti ugrožena ako Tramp pobedi - rekao je Danijel Frid, bivši američki ambasador u Poljskoj.

Dva izvora rekla su za Si-En-En da o predstojećim izborima u SAD razmišljaju i Ukrajinci, nadajući se da će kratkoročno postići napredak na bojnom polju koji bi mogao da promeni dinamiku rata pre izbora.

Saudijska Arabija će ovog vikenda biti domaćin mirovnih pregovora o Ukrajini koji će uključiti SAD, kao i niz zapadnih zemalja i zemalja u razvoju, a američki zvaničnici veruju da bi više faktora moglo uticati na Putina, uključujući pritisak sa globalnog juga.

- Ovo su zemlje koje bi mogle da naprave pomak ako bi izvršile pritisak na Rusiju - rekao je američki zvaničnik, pominjući zemlje na globalnom jugu, posebno veće zemlje kao što je Indija, dodajući da bi jačanje njihove interakcije sa Ukrajinom bilo korisno čak i ako je svaki dogovoreni mir još daleko od realizacije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija