08.08.2023.

14:08

Foto: Reuters/Pixabay

Planeta

Svet čeka Putinov potez! Rusija ima istorijsku šansu da protera NATO iz strateški važnog dela planete!

"Na severnom krilu NATO-a, posebno na Arktiku i susednim oblastima, i dalje postoji zabrinutost zbog značajnog nepoštovanja svojih obaveza jednog broja ključnih članica alijanse“, navodi se u članku.

Novinar tvrdi da NATO treba da natera svoje članice na severu da ograniče pristup Rusije i Kine Arktiku, jer su stekle veći uticaj u regionu i mogu ga koristiti protiv nezaštićenog krila alijanse, pošto je njeno vojno prisustvo na tom prostoru minimalno.

"SAD i njihovi saveznici u NATO-u imaju obavezu da preduzmu preventivne mere za otklanjanje ovog problema pre nego što Rusija Vladimira Putina to iskoristi“, zaključio je Grej.

Ranije je Fajnenšel tajms pisao o strahovima zapadnih zemalja da bi Rusija mogla da poveća svoj uticaj na Arktiku i dobije slobodan pristup bogatim prirodnim resursima ovog regiona.

Arktik u 21. veku postaje jedno od glavnih poprišta geopolitičke borbe, zbog velikih rezervi nafte, prirodnog gasa, metala i minerala, a pruža i nove plovne puteve oko sveta. Istraživanja novih nalazišta odvijaju se stalno.

Prema istraživanjima u SAD, na Arktiku se nalazi potencijalnih 20 odsto svetskih rezervi nafte. To je više od 110 odsto preostalih ruskih, 340 američkih i 1 600 odsto norveških zaliha nafte. Procenjuje se da se pod ledom nalaze i ogromne rezerve prirodnog gasa, više od 100 odsto ruskih i 500 američkih rezervi. Oko 90 odsto rezervi nafte i gasa kontinentalnog dela Rusije nalazi se u njenom delu Arktičkog kruga. Arktik je bogat i zlatom, srebrom, dijamantima, bakrom, gvožđem, niklom, titanijumom, uranijumom i retkim metalima, od kojih su neki neophodni za savremene tehnologije. 

Na Arktik pretenduju SAD, Rusija, Norveška, Danska, Kanada i članice Evropske unije, a u prvom redu SAD i Rusija. Između tih država sporno je sve, od količine i rasporeda resursa, do prava na korišćenje plovnih puteva i granica. To je dovelo je do povećanja vojnog prisustva na Arktiku. Norveška formira arktički bataljon, a Rusija je već stvorila arktičku vojsku. Za poduhvate na Arktiku potrebni su i ledolomci, kojih Rusija ima čak 54. SAD ih imaju četiri, manje od Finske, Kanade i Švedske. Izgradnja ledolomca košta oko milijardu dolara, i traje pet do deset godina.