10.08.2023.

09:50

Foto: Reuters/Shutterstock

Planeta

Amerika zanemela, ni Rusi ovo nisu očekivali! Bajden pomogao Putinu i stavio SAD u nikad težu situaciju!

Američke nuklearne elektrane i dalje dobijaju oko 12 odsto svog goriva iz ruskih sirovina. Trenutno SAD uvoze oko 95 odsto ukupne količine uranijuma koji se koristi za nuklearne reaktore. Nova Bajdenova odluka će još više otežati Vašingtonu da pronađe alternativu ruskom uranijumu, navodi se u tekstu.

U članku se takođe navodi da je Bajden dao status "nacionalnog spomenika" oblasti od oko milion hektara u državi Arizona. Američki novinari pišu da je to još jedan od "spomenika destruktivnoj energetskoj politici sadašnje administracije".

Po njihovom mišljenju, šef Bele kuće ne smatra da je moguće istovremeno razvijati nalazišta uranijuma i štititi prirodne resurse Amerike, iako rudari to rade decenijama.

Autori podsećaju da Zakon o antikvitetima iz 1906. dozvoljava predsednicima SAD da odvoje savezne zemlje za nacionalne spomenike kako bi zaštitili istorijska mesta.

Predsednik Barak Obama je jednom iskoristio ovaj zakon da zapleni milione hektara zemlje i zabrani razvoj naftnih i gasnih polja na ovim teritorijama.