• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/rt

02.08.2023

13:21

Ustanak u Africi, kakva šamarčina Makronu! Niger povukao šokantan potez - imaju uranijum, zlato - više neće biti francuski robovi!

Pngwing/EPA

Vesti

Ustanak u Africi, kakva šamarčina Makronu! Niger povukao šokantan potez - imaju uranijum, zlato - više neće biti francuski robovi!

Podeli vest

Vojne vlasti Nigera, koje su prošle nedelje preuzele vlast od predsednika Mohameda Bazuma u ​​puču, zabranile su u nedelju izvoz uranijuma i zlata u Francusku, javlja RT, pozivajući se na više izveštaja.

General Abduraman Tijani, lider novoformiranog prelaznog saveta, saopštio je odluku, prenosi novinski portal Al Mayadeen.

Hiljade pristalica hunte pozdravilo je ovaj potez u nedelju tokom antifrancuskih protesta u prestonici Nijameju na kojima su spaljivane francuske zastave, izvestio je lokalni list Wazobia.

"Imamo uranijum, dijamante, zlato i naftu, a živimo kao robovi? Ne trebaju nam Francuzi da nas čuvaju", citira portal jednog od demonstranata.

Prema Svetskoj nuklearnoj asocijaciji, Niger je sedmi po veličini proizvođač uranijuma na svetu, koji čini 5% globalne proizvodnje. Izveštaji francuskih medija kažu da se u toj zemlji iskopava 15-17% uranijuma koji se u Francuskoj koristi za proizvodnju električne energije.

Euratom, Evropska zajednica za atomsku energiju, saopštila je Rojtersu u utorak da je ta zapadnoafrička zemlja bila drugi po veličini snabdevač prirodnog uranijuma bloku EU prošle godine.

Agencija navodi da nema neposredne pretnje po proizvodnju nuklearne energije ako Niger obustavi snabdevanje jer komunalna preduzeća u EU imaju dovoljno zaliha uranijuma za gorivo za nuklearne reaktore za naredne tri godine.

Foto: EPA

Antifrancuski protesti u Nigeru

 

Aleksandar Uvarov, urednik ruske nuklearne novinske veb stranice Atominfo, rekao je za TASS da će neposredni uticaj smanjenja izvoza uranijuma iz Nigera na francuski nuklearni sektor biti beznačajan, ali će globalne cene uranijuma verovatno rasti.

Francuska državna kompanija Orano, koja upravlja rudnikom uranijuma u ​​Nigeru, saopštila je u utorak da pazi na bezbednosnu situaciju u bivšoj francuskoj koloniji.

"Grupa pomno prati uputstva francuske ambasade kako bi zaposlenima pružila priliku da napuste Niger ako žele", rekao je Orano.

Francuska je u utorak objavila da će evakuisati francuske i evropske državljane iz Nijameja, navodeći kao razlog napade na njenu ambasadu nakon puča 26. jula.

Hunta tvrdi da su francuske snage bezbednosti napale demonstrante koji su marširali u znak podrške puču i protestovali zbog prisustva Francuske u zemlji u nedelju. Šest ljudi je povređeno tokom francuske intervencije, a prema rečima vođa puča. Francusko ministarstvo spoljnih poslova negiralo je da je koristilo "smrtonosnu silu" protiv demonstranata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija