10.08.2023.

11:38

Foto: Reuters/Shutterstock

Planeta

Ovako planiraju da zbrišu Rusiju sa lica zemlje! Amerika smislila pakleni plan uništenja, detalji su jezivi!

- NATO praktikuje takozvane zajedničke nuklearne misije. To znači da su zemlje članice koje nemaju nuklearno oružje uključene u vojno planiranje upotrebe nuklearnog oružja i njihovi stručnjaci su obučeni kako da rukuju američkom nuklearnom municijom - rekao je Galuzin u intervjuu za agenciju TASS.

On je naveo da se razrađuju različiti scenariji upotrebe nuklearnog oružja protiv Rusije. Galuzin je rekao da je, istovremeno, Poljska pokrenula novu rundu vojnih priprema.

- Raspoređivanje snaga privatne vojne kompanije Vagner u našoj bratskoj republici (Belorusija) nije ništa drugo, nego još jedan veštački izgovor da Varšava započne novu rundu vojnih priprema - ocenio je ruski zvaničnik.

On je dodao da planovi poljskih vlasti da ojačaju granicu sa Belorusijom nesumnjivo predstavljaju pretnju po bezbednost Belorusije i Rusije. Poručio je da su dve zemlje u stanju da pruže zajednički simetričan odgovor na bilo kakve neprijateljske poteze Varšave.

- Ne treba sumnjati da ćemo mi, Rusija i Belorusija, moći da pribegnemo zajedničkim naporima i da simetrično odgovorimo na bilo kakve neprijateljske korake poljskog rukovodstva - rekao je Galuzin.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, zamenik šefa ruske diplomatije naveo je da je mirno rešenje sukoba moguće samo ako Kijev prestane sa "neprijateljstvima i terorističkim napadima" i ako "zapadni sponzori prestanu da pumpaju ukrajinsku vojsku sa vojnom opremom". On je upozorio Ukrajinu i Zapad da ne pokušavaju da napadnu Zaporošku nuklearnu elektranu.

- Istovremeno, pozivamo Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) i njeno izvršno rukovodstvo da hitno pošalje svoje stručnjake u elektranu kako bi javno dokumentovali sve slučajeve ukrajinskih napada i hrabro registruju odakle dolazi stvarna pretnja po operativnu bezbednost objekta - rekao je Galuzin.

Naveo je da je obnavljanje sporazuma o žitu moguće ako se ispune uslovi koje je predložila ruska strana i samo ako je sporazum usklađen sa navedenim humanitarnim ciljevima.

- Naš stav ostaje isti: Ponovno povezivanje ruske poljoprivredne banke sa sistemom SWIFT, obnavljanje isporuka rezervnih delova, uspostavljanje transportne logistike i osiguranja, vraćanje pristupa ruskim kompanijama stranim sredstvima - rekao je Galuzin.

Dodao je da će tek nakon toga biti moguće "pristupiti razmatranju mogućnosti" da se nastavi sa crnomorskom inicijativom.