15.08.2023.

16:41

Foto: Tanjug/AP Photo/Rodrigo Abd

Planeta

Izneverili svoje poslušnike: Britanska vlada uskratila pomoć avganistanskim porodicima!

Kako navodi portal Politiko, Ujedinjeno Kraljevstvo je 2021. okrenula da programa pomoći Avganistance koji su blisko sarađivali sa britanskom vladom, kao i one za koje se smatralo da su posebno ranjivi kada su talibani povratili kontrolu nad zemljom.

U izveštaju istraživačkog centra ''Više zajedničkog'' (More in Common) utvrđeno da je oko 9.000 ljudi, od kojih su polovina deca, još uvek zaglavljeno u ''očigledno neprikladnom'' privremenom hotelskom smeštaju od marta 2023.

- To što su porodice bile zaglavljene u skučenom smeštaju bez sopstvenih ulaznih vrata ili slobode kretanja, godinu i po dana nakon početne evakuacije iz Kabula, predstavlja centralni nedostatak programa dobrodošlice - navodi se u izveštaju.

Ministar veterana Džoni Merser, koji je služio u britanskoj vojsci u Avganistanu, izjavio je ranije da hoteli ''nisu dugoročni smeštaj za Avganistance i njihove porodice''.

On je dodao da je ''veoma jasno šta iz lične perspektive dugujemo ovim ljudima. Obećavam, u ime vlade, da ćemo ispraviti grešku i da ćemo im pružiti ono što im dugujemo'', rekao je Merser.