21.08.2023.

11:02

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Zapad od ovoga najviše strahuje! Lavrov pred samit BRIKS jasniji nego ikad, taj savez ima samo jedan cilj!

- Naša organizacija ima veliki broj istomišljenika širom sveta. BRIKS vidi tu pozitivnu snagu koja može da pojača solidarnost zemalja globalnog Juga i Istoka, da postane jedan od stubova novog, pravednijeg multipolarnog svetskog poretka. ‘Petorka’ je spremna da odgovori na taj zahtev i zato smo krenuli u proces proširenja - podvukao je Lavrov.

Istakao je da Rusija i niz država smanjuju zavisnost od dolara i prelaze na obračune u nacionalnim valutama.

Ruski ministar je naveo da pokušaji kolektivnog Zapada da preokrene ovu tendenciju u ime očuvanja sopstvene hegemonije imaju suprotan efekat, jer se svetska zajednica umorila od ucene i pritiska zapadnih elita, od njihovih kolonijalnih i rasističkih manira.

- Svedoci smo toga da se rađa pravedniji multipolarni svetski poredak. Novi centri ekonomskog rasta i prihvatanje globalno značajnih političkih odluka u Evroaziji, u azijsko-pacifičkom regionu, na Bliskom Istoku, u Africi i Latinskoj Americi se rukovode pre svega sopstvenim interesima i daju prioritet nacionalnom suverenitetu. Na toj osnovi imaju neverovatne uspehe u raznim oblastima - zaključio je ruski šef diplomatije.

Samitu BRIKS, koji će biti održan u Johanesburgu 22-24. avgusta, prisustvovaće lideri Kine, Indije, Brazila i Južnoafričke Republike, a Rusiju će predstavljati šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je da će učestvovati na samitu putem video-linka.

Još 19 država je izrazilo želju da se priključi BRIKS-u, među njima su: Argentina, Iran, Alžir, Tunis, Turska, Saudijska Arabija i Egipat.