• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

15.07.2023

13:27

Kina zove Rusiju da zajedno vladaju svetom! Bliži se kraj unipolarne globalne diktature, Peking i Moskva pišu nova pravila!

Reuters

Vesti

Kina zove Rusiju da zajedno vladaju svetom! Bliži se kraj unipolarne globalne diktature, Peking i Moskva pišu nova pravila!

Podeli vest

Kina predlaže Rusiji da zajedno "okrenu reformu globalnog upravljanja u pravom smeru" - tu zvaničnu izjavu kineskog lidera Si Đinpinga teško je protumačiti drugačije nego kao direktan signal mogućnosti zajedničkog kreiranja pravila igre za ostatak sveta, piše ruski portal Vzgljad.

 Zašto je Pekingu potrebna pomoć Moskve?

"Kimerika (Chimerica – China, America) - tako su početkom 2000-ih neki američki stručnjaci nazivali nekakav kinesko-američki savez koji bi mogao da upravlja savremenim svetom. Međutim, do tog saveza nikada nije došlo, a umesto toga danas se primećuje eskalacija američko-kineskih odnosa.

"I zato se pred našim očima u medijima pojavio i jača novi termin - nazovimo ga 'Kirusika'. Rusko-kineski savez za upravljanje savremenim svetom. Može se čak reći da o njemu ne govore samo pojedini politikolozi, nego i sam šef Kine Si Đinping", piše Vzgljad.

U novoj borbi Kini potrebni saveznici

Na sastanku sa predsednicom Saveta Federacije Rusije Valentinom Matvijenko kineski lider je predložio Moskvi da zajedničkim naporima "okrenu globalne reforme upravljanja u pravom smeru, štite zajedničke interese zemalja sa tržištima u razvoju i zemalja u razvoju". Drugim rečima, piše Vzgljad, da se zajedno bave transformacijom unipolarnog sveta u multipolarni i pišu pravila tog novog sveta.

Ovakva glasna izjava donedavno nije bilo svojstvena kineskoj diplomatiji, ali se u potpunosti uklapa u novu, aktivniju spoljnu politiku Kine. Bliži se kraj globalnom međunarodnom sistemu u obliku u kojem danas postoji.

"Kinesko rukovodstvo shvata da institucije koje su formirane nakon Drugog svetskog rata više ne funkcionišu efikasno. Uskoro će uslediti neizbežna obnova tih struktura, što znači da će svet biti suočen sa globalnim potresom. I u toj borbi Kini su potrebni saveznici", izjavila je za Vzgljad stručnjak za međunarodna pitanja Jelena Suponjina.

Foto: Tanjug/AP

Si Đinping i Vladimir Putin

 

Uprkos svim dostignućima, Kini su ipak potrebni saveznici jer, pored novca i tehnologija, Kina nema neophodan imidž niti značajne političke resurse za globalno upravljanje, piše list. Zbog toga nije u stanju da sama kontroliše situaciju čak ni na svojoj periferiji.

"Kina ne može sama da kontroliše Centralnu Aziju, jer nema dovoljno resursa i kompetencija, a stanovništvo regiona je doživljava kao agresivnu neprijateljsku silu... Kini ne veruju i neće joj verovati u bliskoj budućnosti", objašnjava Nikita Mendkovič, šef Evroazijskog analitičkog kluba.

Moskva pravi kandidat

Čini se da je jedini kandidat koji bu mogao da popuni kineske slabosti i nedostatke jedna od vodećih svetskih sila - Rusija. Na primer, mogla bi da pomogne u Centralnoj Aziji, ocenjuje autor članka.

"Moskva ima ogroman autoritet u regionu, uprkos rusofobičnoj propagandi koju finansiraju Sjedinjene Američke Države. Poslednje ankete američkih nevladinih organizacija pokazuju ogromnu popularnost ruskih TV kanala, u gotovo svim republikama obrazovana klasa govori ruski, a na tom jeziku se pišu i sudske presude i specijalna literatura u svim oblastima", objašnjava Mendkovič.

Slična situacija je i u drugim regionima Globalnog juga - na primer, u Africi. I tu se ne radi samo o želji Kine da izvuče resurse iz tih zemalja, nego se radi o tome da spoljna politika Kine nema neku vrstu "humanitarne komponente zasnovane na globalnoj ideji".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija