24.08.2023.

00:30

Foto: Reuters

Planeta

Gde je nestao Dmitrij Peskov? Posle ovih reči o Putinu nije viđen nedeljama: Dao intervju za američki list i rekao što nije smeo o šefu države!

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije viđen u javnosti od pre skoro tri nedelje kada je citiran da je rekao da ruski predsednički izbori „nisu zapravo demokratski“, dok je predviđao pobedu Vladimira Putina od 90 odsto na izborima sledeće godine.

Poslednja kontroverzna izjava data 6. avgusta

- Naši predsednički izbori zapravo nisu demokratija, to je skupa birokratija - rekao je Peskov za Njujork tajms u članku objavljenom 6. avgusta.

- Gospodin Putin će sledeće godine biti ponovo izabran sa više od 90 odsto glasova - dodao je portparol Kremlja.

Ruski i ukrajinski Telegram kanali ističu da Peskov od svoje izjave nije održavao brifinge za novinare niti komentarisao medijima.

Njegov poslednji brifing bio je 4. avgusta, dva dana pre nego što je njegove komentare objavio The Times, preneli su lokalni mediji. Poslednja sporna Peskova izjava objavljena u državnoj novinskoj agenciji TASS data je 6. avgusta.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ne odgovara

Njuzvik se obratio ruskom Ministarstvu spoljnih poslova putem mejla za komentar, ali nije dobio odgovor. Na dan kada je objavljena kontroverzna izjava, državni mediji su citirali Peskova koji je rekao da su njegove izjave pogrešno protumačene i pogrešno predstavljene.

- Autor članka je protumačio (moje reči) na apsolutno pogrešan način - rekao je Peskov državnoj novinskoj agenciji TASS, dodajući da se sastao i razgovarao sa autorom izveštaja i odgovorio na pitanje o predstojećim predsedničkim izborima.

A odgovor je bio sledeći:

- Nivo konsolidacije oko predsednika je apsolutno bez presedana i sada se može reći da će, ako se kandiduje (za predsednika), biti ponovo izabran velikom većinom i na izborima - rekao je Peskov i dodao da je za Tajms rekao da je predsednik (Putin) insistirao da se izbori organizuju bez greške, da je to ono što demokratija zahteva.

U međuvremenu, Telegram kanal u vlasništvu ruske TV voditeljke Ksenije Sobčak sugerisao je komentatorima da je Peskov trenutno na odmoru.

- Smiri se. Peskov je na odmoru. Rekao je da će se vratiti za 2 dana - naveo je kanal u objavi u ponedeljak.