31.08.2023.

08:39

Foto: Reuters

Planeta

Šok otkriće! EU na kolenima pred Putinom! FT: Znate li šta rade dok mašu antiruskim sankcijama - milijarde se slivaju u Moskvu!

Prema analizi industrijskih podataka nevladine organizacije Global Vitnes, Belgija i Španija su u prvih sedam meseci 2023. godine postale drugi i treći uvoznik ruskog tečnog gasa. Prva na ovoj listi je Kina, navodi Fajnenšel tajms.

Sveukupno, uvoz tečnog gasa u EU porastao je za 40 odsto između januara i jula 2023. godine, u poređenju sa istim periodom 2021. godine, pre, kako navodi list, "invazije Rusije na Ukrajinu u punom obimu".

Prema Global Vitnessu, vrednost TPG uvezenog od januara do jula po spot tržišnim cenama bila je 5,29 milijardi evra.

- Šokantno je da su zemlje EU toliko naporno radile da napuste ruski fosilni gas samo da bi ga zamenile isporučenim ekvivalentom. Nije važno da li dolazi gasovodom ili brodom - to i dalje znači da evropske kompanije šalju milijarde u Putinov ratni sanduk - kaže Džonatan Norona-Gant, viši saradnik za fosilna goriva u Global Vitnesu.

U vreme kada EU nastavlja da jača režim sankcija Moskvi, upravo iz EU milijarde evra stižu u ruski budžet.

Belgija je takođe postala jedan od najvećih uvoznika tečnog gasa iz Ruske Federacije, pošto zemlja ima jednu od najvažnijih luka EU - luku Zeebruge. Španski Naturgi i francuski Total takođe imaju tekuće ugovore za velike količine ruskog TPG, kažu analitičari.

U martu 2023. ministri energetike su uključili klauzulu u nova pravila koja regulišu tržište gasa EU i koja bi omogućila vladama da zabrane ruskim i beloruskim kompanijama da zaobilaze sankcije. Ali pre nego što ovaj predlog stupi na snagu, o njemu se prvo mora razgovarati sa Evropskim parlamentom, napominje Fajnenšel tajms.