• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.08.2023

12:18

Šta će na ovo reći Zapad?! Bomba iz Nemačke koju niko ne želi da čuje: ''Imamo debele dokaze, znamo ko je razorio Severni tok!''

Reuters

Vesti

Šta će na ovo reći Zapad?! Bomba iz Nemačke koju niko ne želi da čuje: ''Imamo debele dokaze, znamo ko je razorio Severni tok!''

Podeli vest

Detonacije na dva kraka Severnog toka u septembru prošle godine su faktički odsekle svaku mogućnost da Nemačka direktno dobija povoljni ruski gas.

U Nemačkoj nema mnogo oštrih reakcija nakon što su nedeljnik Špigl i javni emiter ZDF u subotu objavili veliku istragu, prema kojoj svi tragovi napada na gasovode Severni tok vode ka Ukrajini. Volf Vidman-Šmit iz tima istraživačkih novinara čak ima utisak da politički lideri u Berlinu izbegavaju tu temu, piše Jutarnji list.

- Naravno, oni ne mogu samo da odmahnu rukom na ozbiljan zločin, ali nisu mogli ni da prestanu da pomažu Ukrajini u ratu protiv Rusije. To nije opcija“ - kaže Vidman-Šmit za Dojče vele.

- Dakle, ovde u Berlinu, manje-više svi zaobilaze pitanje kakve su posledice - dodaje novinar.

Foto: Reuters

 

Sve ukazuje na ukrajinske „komandose“

Detonacije na dva kraka Severnog toka u septembru prošle godine su praktično prekinule svaku mogućnost da Nemačka direktno dobija jeftini ruski gas. Udar na gasovodu dogodio se u blizini danskog ostrva Bornholm u Baltičkom moru.

Prema izveštaju Špigla i ZDF-a, nemački istražitelji imaju debeo dosije u kojem svi dokazi upućuju na ukrajinske „komandose”. Na primer, podaci kao što su IP adrese pokazuju da su napadači bili u Ukrajini i pre i posle napada.

Odavno je poznato da su diverzanti očigledno koristili jahtu koju su angažovali koristeći falsifikovane pasoše. Otplovili su na pučinu iz Rostoka.

Kako navodi Špigl, sada svi tragovi vode samo u Ukrajinu. Istražitelji, međutim, proveravaju i mogućnost da je reč o ruskoj operaciji izvedenoj na način da je pripisana Ukrajincima.

- Naravno, i mi pratimo takve tragove, ali za sada nemamo dokaza za njih - rekao je državni tužilac Lars Ote za "Špigl" i dodao da u ovom trenutku još ne može da kaže da je diverzija bila "u režiji ukrajinske države iz Ukrajine''

 

 

Ignorisali upozorenja

Ipak, malo je verovatno da su diverzanti obični građani Ukrajine koji su radili na svoju ruku. Kako Špigl prenosi iz međunarodnih obaveštajnih krugova, ideja Kijeva bila je da izbije Rusiji glavni izvor prihoda i „njen najvažniji instrument za ucenjivanje" nemačke Vlade.

Doduše, to što tragovi vode u Ukrajinu ne mora značiti da će odvesti i do vrha vlasti u Kijevu. „

- Čak bih rekao da obaveštajci i stručnjaci za bezbednosna pitanja misle da je vrlo malo verovatno da je ukrajinski predsednik Zelenski znao za akciju - kaže novinar Volf Vidman-Šmit.

Za Berlin je pikantno što saznanja o udaru na Severni tok sasvim odgovaraju onome na što su tri meseca prie napada upozoravali američka CIA i holandske tajne službe. To nije uzbunilo nemačke obaveštajne službe jer je već bio prošao prvobitni navodni termin za diverziju.

Vašington Post je još u junu prošle godine pisao da je CIA imala upozorenja „jedne evropske tajne službe". U kasnijim medijskim izveštajima je spominjana Holandija, kao i da je mozak akcije ukrajinski general Valerij Zalužni.

Kako sada otkrivaju Špigl i ZDF, obaveštajni podaci su govorili i o planiranom udaru na Turski tok ispod Crnog mora. Taj gasovod vodi prema Turskoj, a onda dalje prema Srbiji i drugim balkanskim zemljama. Nejasno je zašto planovi za tu diverziju nisu sprovedeni.

Kancelar ćuti

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fazer veruje da će protiv diverzanata na kraju biti podignuta optužnica.

- Nadam se da će državni tužilac pronaći dovoljno dokaza da optuži počinioce - rekla je ona za Špigl.

- Moramo da sudimo za takve zločine - naglasila je Fazer.

Međutim, kako piše ZDF, Nemačka ne može da vodi istragu u Ukrajini.

„Savezna vlada se do sada uzdržavala od traženja pravne pomoći od Ukrajine jer bi onda nemački istražitelji morali da podele ono što znaju sa Ukrajincima“, navodi se u tekstu i dodaje: „Berlin ne veruje Kijevu“.

On piše i da kancelar Olaf Šolc za sada ne zauzima stav, te da iz njegovog kabineta novinarima samo poručuju da je istraga u toku i da treba da sačekaju rasplet.


 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija