05.09.2023.

14:54

Foto: Informer/Fotomontaža

Planeta

Zaharova o planu SAD da Kijevu isporuči radioaktivnu municiju: ''Setite se Jugoslavije, NATO agresija je bila divlja i nezakonita!''

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog planova Sjedinjenih Američkih Država da isporuče Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom.

- Prvo britanska, a sada će i američka municija sa osiromašenom municijom pretvoriti ukrajinsku zemlju u teritoriju opasnu za život - izjavila je ona.

U nastavku je skrenula pažnju na slične situacije iz prošlosti, posebno pominjući agresiju NATO na Jugoslaviju i incident u kom su kineske diplomate bile meta bombardovanja.

- Setite se Jugoslavije. Ko, ako ne Kina (obraćajući se kineskom novinaru), zna i seća se sposledica agresije NATO na SR Jugoslaviju. Podsećam, tada su poginule kineske diplomate koje su bile cilj bombardovanja Alijanse - nezakonitog, strašnog, divljeg - kazala je Zaharova.

Takva municija je legitimna meta ruske vojske. Jedno takvo skladište uništeno je u Hmeljnickoj oblasti u proleće ove godine.

Ona je podsetila da korišćenje municije sa osiromašenom uranijumom dovodi do žrtva među civilnim stanoivništvom, između ostalog do zagađivanja zemljišta opasnim supstancama. Međutim, stradaju i oni koji je primenjuju, to će osetiti i buduća pokolenja koja tamo budu živela.

Rojters je, pozivajući se na visoke zvaničnike u Vašingtonu, javio da će američka administracija sledeće nedelje objaviti izveštaj o prvim isporukama municije sa osiromašenim uranijumom Ukrajini. U pitanju su, po svoj prilici, projektili za tenkove "Abrams".